Daria Biryukova (Studio Mixtura) 

Young talent: Daria Biryukova

Vier jonge ontwerpers reflecteren in de nieuwe tentoonstelling Plastic Crush op de relatie tussen mens en plastic. Elke ontwerper heeft zich laten inspireren door zelfgekozen collectiestukken uit de tijd vóór de uitvinding van plastic uit onze depots. Vanuit die inspiratie ontwikkelden ze nieuw werk voor de tentoonstelling. Maak kennis met de vier ontwerpers: Daria Biryukova, Jie Chen, Gundega Strauberga en Lena Winterink.

Daria Biryukova (Studio Mixtura) 

Daria Biryukova (1989) studeerde in 2015 af aan de University of Applied Arts in Wenen. In hetzelfde jaar richtte ze Studio Mixtura op. Biryukova is een design alchemist met een fascinatie voor het  experimenteren met afval en rauwe materialen. Ze is op zoek naar slimme, duurzame en mooie oplossingen voor het dagelijks leven.

Daria Biryukova (Studio Mixtura) 
Foto: Roza Schous

Natural versus Synthetic

Daria Biryukova heeft zich in het museum laten inspireren door een set synthetische kleuren uit 1983 die werd gebruikt om schaduwpoppen te kleuren voor een Karagöz theater in Turkije. Vanuit een sterke interesse in materialen en processen, startte ze een onderzoeksreis naar natuurlijke en synthetische kleurstoffen. Ze interviewde diverse experts en toont acht kunstwerken met acht unieke kleuren, zowel synthetisch als natuurlijk.

Daria Biryukova: “I believe in design as a powerful and productive treatment that could help us to build a cleaner future and a better environment for everyone. Designers can bring things into perspective, look at a problem upside down and around, to unmask and reveal the stereotypes and common beliefs.”

Over het Young Talents-programma 

Vier onge talenten kregen de opdracht zich te laten inspireren door objecten uit onze pre-plastic collectie en vanuit hier, onder begeleiding van Leonne Cuppen (initiatiefnemer van The Embassy of Rethinking Plastic), nieuwe ideeën te ontwikkelen. De kennis van onze conservatoren en het Research Center for Material Culture, onze museumdatabase en een bezoek aan ons depot, vormden de basisinspiratie voor nieuwe ontwerpen die getoond worden in de tentoonstelling Plastic Crush. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven 2022 worden de vier talenten en de samenwerking met het museum gepresenteerd in een pop-up expo. Hier krijgen de bezoekers alvast een voorproefje van Plastic Crush.