plastic crush

Tijdelijke jurk

Nu te zien in Plastic Crush: een tijdelijke jurk van algen en water door ontwerper Scarlett Yang. Deze jurk zal tijdens de tentoonstelling oplossen en zo volledig verdwijnen.

Natuurlijke materialen als inspiratie

Waar ontwerpers voorheen gefascineerd waren door het niet kapot te krijgen plastic, focussen ontwerpers nu op herbruikbare materialen of natuurlijke materialen die makkelijk afbreken. Ze stellen bijvoorbeeld de vraag: moet een product wel voor eeuwig blijven bestaan? En waarom? 

Materialen als zeewier, ananasvezel en kapok verdwenen met de komst van plastic naar de achtergrond, maar vormen nu opnieuw inspiratie voor ontwerpers. De vraag is of de materialen wel duurzaam zijn. Waar worden ananassen bijvoorbeeld verbouwd en onder welke omstandigheden?  

Ontwerpers zoals Shahar Livne en Scarlett Yang kijken naar de toekomstige mogelijkheden van materialen. Ligt dat bijvoorbeeld in het vergeten materiaal, Gutta-percha? Of is de oplossing om nieuwe soorten oplosbare plastics te maken van natuurlijke grondstoffen, zoals algen?

plastic crush
Foto: Rick Mandoeng

Tijdelijke huid

De kledingindustrie is een vervuilende industrie, waarvan de overblijfselen nog lang op onze planeet achterblijven. Innovatie-kunstenaar Scarlett Yang ontwierp deze oplosbare jurk van een zelfontwikkeld biopolymeer van algen en water. De jurk zal tijdens de tentoonstelling volledig oplossen en geen spoor achterlaten. Met haar installatie bekritiseert Yang de levenscyclus van kleding en zoekt ze naar natuurlijke materialen die als een tijdelijke huid gedragen kunnen worden. Dit is de eerste keer dat Yang's werk fysiek te zien is in Nederland.  

Conservator Daan van Dartel over het werk van Scarlett: “Scarlett Yang's werk biedt opties voor een andere kijk op duurzaamheid. Niet het langdurig leven van materialen, maar juist een korter leven zonder verwoestend spoor. Haar onderzoek naar bioplastisch materiaal zet je aan het denken over andere vormen van duurzaamheid en de invloed van materialen op de planeet.”

 

Scarlett Yang; Temporal Skins; China, Hong Kong en het Verenigd Koninkrijk, Londen; 2022; algenextract en water; R-5072; [in opdracht door Scarlett Yang] 

temporal skins
Foto: Scarlett Yang Design