Gundega

Young talent: Gundega Strauberga

Vier jonge ontwerpers reflecteren in de nieuwe tentoonstelling Plastic Crush op de relatie tussen mens en plastic. Elke ontwerper heeft zich laten inspireren door zelfgekozen collectiestukken uit de tijd vóór de uitvinding van plastic uit onze depots. Vanuit die inspiratie ontwikkelden ze nieuw werk voor de tentoonstelling. Maak kennis met de vier ontwerpers: Daria Biryukova, Jie Chen, Gundega Strauberga en Lena Winterink.

Gundega Strauberga

Gundega Strauberga studeerde in 2020 af aan de Design Academy in Eindhoven. Strauberga is gefascineerd door de dialoog tussen mensen en hun omgeving. Ze is geïnteresseerd in de gereedschappen die mensen uitvinden in reactie op verandering, en door de frictie die kan ontstaan door het toepassen van deze gereedschappen. Zo maakte Strauberga voor haar afstudeerproject Beachcombers objecten van gedumpte visnetten. Sinds kort is Strauberga deel van het Yksi Young Talent Team, waarin ze tentoonstellingen cureert en plant.  

Roses Are Blue, Violets Are Red

Gundega Strauberga heeft zich uit de collectie van het Tropenmuseum laten inspireren door kunstbloemen. Deze objecten hebben haar interesse gewekt om onderzoek te doen naar kunstmatigheid in relatie tot natuur. Ze reflecteert op de poging van mensen om natuur in andere materialen eeuwig te maken en zo de natuur te omzeilen.

Gundega Strauberga: "The blurry dialogue between “nature” and the artifice has always been at the core of my design interest; I collect the evidence of human world-making peculiarities and transform it into visual narratives."

Gundega Strauberga

Over het Young Talents-programma 

Vier jonge talenten kregen de opdracht zich te laten inspireren door objecten uit onze pre-plastic collectie en vanuit hier, onder begeleiding van Leonne Cuppen (initiatiefnemer van The Embassy of Rethinking Plastic ), nieuwe ideeën te ontwikkelen. De kennis van onze conservatoren en het Research Center for Material Culture, onze museumdatabase en een bezoek aan ons depot, vormden de basisinspiratie voor nieuwe ontwerp die getoond worden in de tentoonstelling Plastic Crush. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven 2022 worden de vier talenten en de samenwerking met het museum gepresenteerd in een pop-up expo. Hier krijgen de bezoekers alvast een voorproefje van Plastic Crush.