lory Sinanduku performt SANTE PUBLIC, in plastic spuiten-pak in Kinshasa, Congo. Foto Azgard Itambo.jpg

Meer over Plastic Crush

Plastic werd lange tijd gezien als innovatief materiaal voor een betere wereld. Inmiddels is ook al jaren de keerzijde van de medaille bekend. Dat het wereldwijd een rol speelt in ieders leven, dat is zeker.

Plastic in de collectie

De museumcollectie weerspiegelt de verspreiding en de impact van plastic over de wereld. Plastic verging niet en bleek de winnaar ten opzichte van andere materialen: goedkoop, vormbaar, toegankelijk, beschermend en gemakkelijk in verschillende kleuren te verven. Kunstenaars en ontwerpers experimenteerden erop los, de mogelijkheden met plastic leken oneindig. Dat zie je ook in onze collectie en straks in deze tentoonstelling terug.

De wereldwijde impact van plastic

Hoewel iedereen ter wereld in aanraking is gekomen met plastic, heeft plastic niet op iedereen dezelfde impact gehad. In de expo zie je hoe plastic op vele manieren invloed heeft gehad op het dagelijkse leven van mensen over de hele wereld.

De collectie toont persoonlijke objecten en verhalen uit diverse werelddelen en toont hoe deze onlosmakelijk zijn verbonden met grotere systemen, zoals consumptiecultuur, politiek en ontwikkeling.

Van vrije tijd tot lichaam & geest

De tentoonstelling belicht zes thema’s: vrije tijd, achter de voordeur, in de kast, op reis, lichaam & geest, aan het werk. Hoe beïnvloedt plastic ons welzijn, vrije tijd of werk? Hoe beïnvloedt plastic de manier waarop we reizen, ons kleden of dineren met familie?  Bij elk thema staat een herkenbaar plastic icoon centraal. Iconen die de hele wereld zijn overgegaan en op verschillende manieren gewaardeerd worden. Hieraan verbonden zijn de iconische objecten uit onze pre-plastic en plastic collectie.