Over het Wereldmuseum Amsterdam

Over Wereldmuseum Amsterdam

1 museum, 4 locaties

Vanaf 4 oktober 2023 gingen het Tropenmuseum in Amsterdam, Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden samen met Wereldmuseum Rotterdam verder onder één naam: Wereldmuseum. 

Wij geloven dat de wereld geen centrum heeft, maar één groot netwerk is waarin alles invloed heeft op elkaar. We onderzoeken de wereld om ons heen en proberen die beter te begrijpen via onze collectie en met onze tentoonstellingen. Op alle locaties van het Wereldmuseum gaat het over thema’s die onze dagelijkse levens beïnvloeden.

Dichterbij dan gedacht

In de locaties van het Wereldmuseum kom je meer te weten over hoe mensen wereldwijd leven en hoe mensen gevormd worden door de wereld. Vroeger en nu. Want met meer kennis van de relatie tussen verleden en heden kan je de wereld van nu beter begrijpen. Het Wereldmuseum moedigt aan om na te denken over wat het betekent om mens te zijn. Wat is onze connectie met de wereld om ons heen? Hoe staan we in relatie tot elkaar?

Wereldmuseum Amsterdam

Wereldmuseum Amsterdam is gevestigd in een indrukwekkend rijksmonument. Het werd gebouwd in 1926 en ligt aan het Oosterpark. De imposante centrale Lichthal biedt een weids uitzicht op wat het museum te bieden heeft: drie vaste tentoonstellingen, meerdere tijdelijke exposities en Wereldmuseum Junior. 

Het museum heeft een koloniale ontstaansgeschiedenis. Kolonialisme en de doorwerking hiervan is dan ook een belangrijk thema binnen deze museumlocatie. Maar ook onderwerpen als wereldhandel, consumptie, migratie, klimaatverandering en verstedelijking zijn belangrijk en passen bij een wereldstad als Amsterdam. In de tentoonstellingen en programmering wordt altijd verbinding gemaakt tussen de historische context en actuele, wereldwijde thematiek.  

Wereldmuseum Junior

Wereldmuseum Junior, voorheen Tropenmuseum Junior, is het kindermuseum van het Wereldmuseum én het oudste kindermuseum van Nederland. Als je er binnenstapt, stap je in een andere wereld.  

Wereldmuseum Junior staat bekend om het aansprekende museumconcept - zien, aanraken, beleven en meedoen - om zo een open blik op de wereld te stimuleren.

Lees meer over Wereldmuseum Junior >