Plastic crush

Young talent: Jie Chen

Vier jonge ontwerpers reflecteren in de nieuwe tentoonstelling Plastic Crush op de relatie tussen mens en plastic. Elke ontwerper heeft zich laten inspireren door zelfgekozen collectiestukken uit de tijd vóór de uitvinding van plastic uit onze depots. Vanuit die inspiratie ontwikkelden ze nieuw werk voor de tentoonstelling. Maak kennis met de vier ontwerpers: Daria Biryukova, Jie Chen, Gundega Strauberga en Lena Winterink.

Jie Chen

Jie Chen is product designer en keramist. Ze studeerde in 2015 af aan Design Academy Eindhoven en richtte daarna Studio Jie Chen om te werken aan product design. In 2020 richtte Chen het sub-merk 'Seven And Half' op. Onder dat merk focust ze zich op het ontwerpen en produceren van keramieken gebruiksvoorwerpen. Ook geeft Chen cursussen en workshops over keramiek om kennis en verschillende methodologieën te delen en over te dragen. 

Jie Chen

Artifiction

Jie Chen heeft zich laten inspireren door een 19e-eeuwse draagmand met waterkruik en een bamboetelefoon uit Indonesië. Ze wil duurzame materialen verkennen, en daarnaast een manier vinden om de herinneringen en verhalen die achter voorwerpen schuil gaan, vast te houden. Voor Plastic Crush verzamelde Jie Chin woorden en zinnen van mensen, geschreven op porselein papier. 

Over het Young Talents-programma 

Vier jonge talenten kregen de opdracht zich te laten inspireren door objecten uit onze pre-plastic collectie en vanuit hier, onder begeleiding van Leonne Cuppen (initiatiefnemer van The Embassy of Rethinking Plastic), nieuwe ideeën te ontwikkelen. De kennis van onze conservatoren en het Research Center for Material Culture, onze museumdatabase en een bezoek aan ons depot, vormden de basisinspiratie voor nieuwe ontwerpen die getoond worden in de tentoonstelling Plastic Crush. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven 2022 worden de werken en bevindingen van de vier talenten en de samenwerking met het museum gepresenteerd in een pop-up expo. Hier krijgen de bezoekers alvast een voorproefje van Plastic Crush.