Lena

Young talent: Lena Winterink

Vier jonge ontwerpers reflecteren in de nieuwe tentoonstelling Plastic Crush op de relatie tussen mens en plastic. Elke ontwerper heeft zich laten inspireren door zelfgekozen collectiestukken uit de tijd vóór de uitvinding van plastic uit onze depots. Vanuit die inspiratie ontwikkelden ze nieuw werk voor de tentoonstelling. Maak kennis met de vier ontwerpers: Daria Biryukova, Jie Chen, Gundega Strauberga en Lena Winterink.

Lena Winterink

Lena Winterink studeerde af aan de Design Academy in Eindhoven. Haar focus ligt op de verhalen die ze kan vertellen met haar design. Ze werkt met fotografie en textiel, en ontwikkelt materialen en beelden die mensen kunnen inspireren om na te denken en te reflecteren op hun dagelijkse gewoontes en omgeving. Met haar werk wil Winterink dat wat vaak onopgemerkt blijft accentueren, zodat we ons bewust worden hoe kostbaar onze wereld is.

Lena Winterink

Made In

Lena Winterink liet zich inspireren door vijf kledingstukken geproduceerd op verschillende continenten en gemaakt van verschillende, lokale materialen. Ze vroeg zich af welke materialen we tegenwoordig dragen. Waar komen die vandaan? Wie heeft ze gemaakt? Wat betekent de plaats van productie nog? Wat weten we als er op een label ‘Made in…’ staat? Ze werkte voor Plastic Crush aan een mantel, volledig gemaakt van tientallen ‘Made in’-labels van afgedankte kledingstukken.

"Design is een tool om maatschappelijke onderwerpen begrijpelijk en letterlijk tastbaar maken. Ik zoek naar elementen die voor iedereen herkenbaar zijn. Niet door bij het grote te beginnen, maar juist door iets ogenschijnlijk kleins te ontrafelen."
Lena Winterink

Over het Young Talents-programma

4 jonge talenten kregen de opdracht zich te laten inspireren door objecten uit onze pre-plastic collectie en vanuit hier, onder begeleiding van Leonne Cuppen (initiatiefnemer van The Embassy of Rethinking Plastic), nieuwe ideeën te ontwikkelen. De kennis van onze conservatoren en het Research Center for Material Culture, onze museumdatabase en een bezoek aan ons depot, vormden de basisinspiratie voor nieuwe ontwerp die getoond worden in de tentoonstelling Plastic Crush. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven 2022 worden de vier talenten en de samenwerking met het museum gepresenteerd in een pop-up expo. Hier krijgen de bezoekers alvast een voorproefje van Plastic Crush.