header afbeelding plastic

Samenleven met plastic

De tentoonstelling Plastic Crush gaat over onze relatie met plastic. We werden verliefd op een materiaal dat de wereld kon verbeteren en plastic werd een levenspartner die we maar niet kunnen loslaten. In de tweede ruimte van de tentoonstelling staat het samenleven met plastic centraal. Er komen zes thema's voorbij, elk verbonden aan een iconisch plastic object.

In je vrije tijd

In de loop van de 20e eeuw kregen mensen steeds meer vrije tijd. De markt voor artikelen in sport en spel groeide. Fabrikanten speelden hierop in door het maken van goedkope plastic muziekinstrumenten, sportartikelen en speelgoed. Iedereen had plezier met plastic.

Het opnemen en verspreiden van muziek op vinylplaten zorgde voor een muziekrevolutie. Verschillende muziekgenres waren nu overal ter wereld te horen.

Vinyl

Achter de voordeur

Plastic in huis gaat niet alleen over Tupperware bakjes, huishoudfolie of tuinstoelen. Plastic in huis is ook een manier van zelfexpressie en identiteitsvorming.

Aan de vaak zorgvuldig uitgekozen, kleurrijke en betaalbare ontwerpen herken je de bewoners en hun thuis. Massaproducten, zoals de Monobloc stoel, zijn overal ter wereld te vinden maar worden op elke plek anders gebruikt. 

Monobloc stoel

In je kast

Meer dan 60% van onze kleding bestaat uit plastic. Wisten we vroeger precies van welk natuurlijk materiaal onze kleding gemaakt was, nu kijken we op een label vol met namen van synthetische stoffen.

Polyester bijvoorbeeld is de meest geproduceerde plastic ter wereld. Kunststof kleding werd niet altijd gezien als milieuvervuilend. Tussen 1940 en 1990 was kleding van kunststof vooral heel praktisch, zoals de regenponcho.

Poncho rood

Op reis

Wie op reis gaat neemt vaak plastic artikelen mee. Het lichte en sterke materiaal is ideaal om spullen in mee te nemen. Reizen werd zo een stuk gemakkelijker, toegankelijker en comfortabeler. 

Vanaf de jaren 1970 werden plastic tassen met reclame bedrukt en in winkels meegegeven bij de boodschappen. In de jaren 1990 kwam er vanuit de milieubeweging een oproep te stoppen met het weggeven. Steeds meer landen volgden het voorbeeld van Bangladesh dat in 2002 als eerste land ter wereld de tas verbood. 

Plastic zak

Lichaam en geest

Plastic is vaak een redder in nood. Het biedt bescherming tegen ziektes of onheil. De medische wereld is enorm gebaat bij plastic hulpmiddelen. Ze zijn hygiënisch, maar worden vaak eenmalig gebruikt. Ziekenhuizen zijn verantwoordelijk voor grote hoeveelheden plastic afval. Behalve medische bescherming, biedt plastic ook religieuze bescherming. De plastic waterfles wordt niet alleen gebruikt om uit te drinken, maar ook om heilig water in mee te nemen.

Plastic fles

Aan het werk

Plastic veranderde de manier waarop mensen over de hele wereld hun geld verdienen. Het zit in de computers die we gebruiken, in de pennen waarmee we schrijven en in de fietsen waarmee we naar ons werk gaan.

De balpen heeft mensen over de hele wereld geholpen bij het leren lezen en schrijven. De balpen werd uitgevonden in 1938. Een verbeterde, maar vooral goedkopere versie werd in 1950 gelanceerd door de ondernemer Marcel Bich, de bic-pen. Nog altijd de best verkochte pen ter wereld.

Bic pen

Illustraties door Marieke Meijer