Bedevaart Mekka

De bedevaart Mekka

Pelgrims kunnen de hadj, de bedevaart Mekka, alleen op één vaststaand moment per jaar verrichten. Op andere momenten in het jaar kunnen ze naar Mekka reizen om de kleine bedevaart, de umrah, te ondernemen.

De reis

Vanuit de hele wereld reizen miljoenen moslims jaarlijks naar Mekka. De meesten gaan per vliegtuig, trein of bus, maar er zijn ook fietsende pelgrims. Velen reizen georganiseerd, met een groep. Vrouwen tot 45 jaar die niet meegaan met een groepsreis, dienen vergezeld te worden van een ‘mahram’, een naast familielid zoals echtgenoot, vader of broer.

Bedevaart Mekka

In konvooi

Pelgrims reisden vroeger vaak in konvooi tijdens de bedevaart Mekka. Over land kwamen reizigers, per kameel of te voet, op drie verzamelpunten bij elkaar: Koefa (Irak), Damascus (Syrië) en Cairo (Egypte). Pelgrims over zee, waaronder moslims uit Indonesië, kwamen in de haven van Djedda aan. De lange en soms gevaarlijke bedevaart naar Mekka stelde de fysieke en spirituele weerstand van de pelgrim op de proef. Bedevaartgangers werden onderweg vaak ziek of ze werden beroofd. Maar pelgrims konden steun vinden in het geloof dat degenen die tijdens de hadj sterven naar de hemel gaan en dat hun zonden worden uitgewist.

Rituelen

Na een lange voorbereiding voor de bedevaart Mekka beginnen beide bedevaarten op plekken die miqat worden genoemd en die je als pelgrim alleen mag passeren als je de ihram-kleding draagt. Hier trek je die aan en maak je je intentie kenbaar om de bedevaart te ondernemen: met het talbiya-gebed deel je God mee dat je bent aangekomen om op bedevaart Mekka te gaan. 

Umrah
De umrah omvat rituelen die in het heiligdom in Mekka zelf plaatsvinden: een omgang rond de Ka’ba (tawaf) en het heen en weer lopen tussen de heuvels Safa en Marwa (sa’i). De pelgrims bidden ook achter de Maqam Ibrahim (standplaats van Abraham) en drinken water uit de Zemzem-bron. Al deze rituelen bij elkaar duren een paar uur. De bedevaart Mekka begint op dag één met dezelfde rituelen als de umrah en gaat de daaropvolgende dagen verder met bezoeken aan de heilige plaatsen Arafat, Muzdalifa en Mina.