Valentijnsdag

TM-A-9599

Valentijnsdag is in de jaren ‘90 uit de VS komen overwaaien maar bestaat al langer. Oorspronkelijk ging het om het anoniem betuigen van liefde, je wist niet van wie de Valentijnskaart kwam. Je liefde verklaren, al dan niet anoniem, wordt overal ter wereld gedaan. In onze collectie kom je er veel van tegen, net als talloze romantische scenes die op allerlei voorwerpen te zien zijn.

Bedekte romantiek uit Perzië

Op deze geglazuurde tegel uit Esfahan, een stad in Perzië, nu Iran, zie je een liefdestafereel.
TM-A-9599
Deze tegel is rond 1883 gemaakt, tijdens de Qajar-dynastie in het Perzische Keizerrijk dat tussen 1781-1925 regeerde. In de beeldtaal van de Qajar kunst werd de liefde op bedekte manier afgebeeld. Het aanbieden van bijvoorbeeld bekers met drank of bloemen symboliseerde het uitwisselen van romantische gevoelens.

Geheime liefdesboodschappen uit Zuid-Afrika

Jonge Swazi, Xhosa en Zulu vrouwen in Zuidelijk-Afrika maakten eind 19e eeuw - begin 20e eeuw liefdesbrieven van kralenwerk voor hun geliefde of voor de man die ze op het oog hadden. De boodschappen waren meestal heel persoonlijk; alleen de maker en de ontvanger begrepen die. In de samenleving rustte in die tijd op sommige onderwerpen een taboe; romantiek werd bijvoorbeeld niet openlijk besproken.
	Kralenbriefjes

Een liefdesverklaring op bamboe

Verliefde Batak jongens in Sumatra maakten dit soort bamboekokers en overhandigden die aan het meisje van hun dromen. De ingekraste tekst op de buitenkant in Batak schrift is een liefdesverklaring.
RV-3138-1

Benieuwd naar nog meer liefdesverklaringen?

Lees dan gauw het volledige verhaal!