©Collection Discothèque de Radio France

over Diva: Warda

De tentoonstelling Diva’s toont de levens en carrières van de grootste vrouwelijke artiesten uit de Arabische muziek- en filmwereld van de vorige eeuw. Vrouwen die met hun werk wereldwijd artistieke en maatschappelijke impact hebben gehad. Vier bekende diva's uit de tentoonstelling zijn Umm Kulthum, Asmahan, Fairuz en Warda. Op deze pagina's lees je meer over hun levens en carrières, en vind je hun muziek.  

Warda 1939-2012

Warda Futuki wordt bekend wordt als Warda al-Djazaïria (‘de Algerijnse roos’). Ze is de dochter van een Libanese moeder en een Algerijnse vader. Zij begint haar carrière als negenjarige in het cabaret van haar vader in Parijs, de TAM TAM (een samenstelling van de beginletters van Tunesië, Algerije en Marokko). 

In haar liederen klinkt haar betrokkenheid met de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd tegen Frankrijk door. Nadat haar vader beschuldigd wordt van het verbergen van wapens voor het Front de Libération National Algérien, wordt ze in 1956 met haar familie gedwongen in ballingschap te leven. 

Warda
© Collection Discothèque de Radio France

Pas als Algerije in 1962 onafhankelijk wordt, leert ze haar vaderland kennen. In 1972 nodigt de Algerijnse president Houari Boumédiène haar uit om te zingen bij de herdenking van de onafhankelijkheid van Algerije. De Algerijnse onafhankelijkheid blijft een belangrijk thema in haar oeuvre. 

Met haar muzikale stijl houdt ze het erfgoed van Umm Kulthum in ere, terwijl ze tegelijkertijd vernieuwende geluiden uit de Maghreb toevoegt. De carrière van Warda, die wordt getekend door ballingschap en zich afspeelt in Parijs, Beiroet, Caïro en Algiers, toont de culturele verbondenheid van de Arabische regio met de daaruit afkomstige diaspora-gemeenschap.

Listen to Warda's music here via Spotify

Lees hier meer over diva's Umm Kulthum, Asmahan en Fairuz

 

Beelden Warda: © Collection Discothèque de Radio France