©Abboudi Bou Jawde

over Diva: Fairuz

De tentoonstelling Diva’s toont de levens en carrières van de grootste vrouwelijke artiesten uit de Arabische muziek- en filmwereld van de vorige eeuw. Vrouwen die met hun werk wereldwijd artistieke en maatschappelijke impact hebben gehad. Vier bekende diva's uit de tentoonstelling zijn Umm Kulthum, Asmahan, Fairuz en Warda. Op deze pagina's lees je meer over hun levens en carrières, en vind je hun muziek.  

Fairuz

Nuhad Haddad wordt in 1935 geboren in Beiroet in een eenvoudige christelijke familie. In 1947 raakt Halim el-Rumi, de directeur van Radio Liban, gefascineerd door deze jonge vrouw en haar bijzondere stem. Hij geeft haar de artiestennaam Fairuz, wat ‘turquoise’ betekent. Haar toekomstige echtgenoot Assi Rahban en zijn broer Mansur vinden bij haar de stem die voor een muzikale revolutie zal zorgen. Voortaan staat alles wat zij componeren in het teken van Libanon. Zij creëren een nieuwe stijl, waarin Libanese folkloristische muziek wordt gecombineerd met klassieke ritmes.  

Fairuz
©Abboudi Bou Jawde

Na de Arabische nederlaag in de Zesdaagse oorlog van 1967 wordt haar zang dramatischer. Zij doet een beroep op de wereld door het lied Jeruzalem (El Quds), te vertolken. Fairuz wordt een icoon. De ingetogen artieste met een ijzeren wil is voor de hele Arabische wereld de belichaming van tolerantie en liefde. 

In 1975 raakt Libanon verstrikt in een burgeroorlog die tot 1990 zal duren. Fairuz weigert in ballingschap te gaan of partij te kiezen maar besluit wel te zwijgen. Op 17 september 1994 verschijnt Fairuz weer op het podium in het verwoeste Beiroet en wordt ze herenigd met het Libanese publiek dat altijd dol op haar is gebleven. 

Fairuz is de enige diva uit de tentoonstelling die ooit in Nederland optrad; in 2011 op het Holland Festival. 

Listen to Fairuz's music here via Spotify

Lees hier meer over diva's WardaAsmahan en Umm Kulthum

 

Beeld Fairuz affiche film La fille de gardien: ©Abboudi Bou Jawde

Portret Fairuz albumhoes La Gardienne des clés: ©Abboudi Bou Jawde