Diva: Asmahan

Over Diva: Asmahan

De tentoonstelling Diva’s toont de levens en carrières van de grootste vrouwelijke artiesten uit de Arabische muziek- en filmwereld van de vorige eeuw. Vrouwen die met hun werk wereldwijd artistieke en maatschappelijke impact hebben gehad. Vier bekende diva's uit de tentoonstelling zijn Umm Kulthum, Asmahan, Fairuz en Warda. Op deze pagina's lees je meer over hun levens en carrières, en vind je hun muziek. 

Asmahan 1917-1944

Amal al-Atrash is een Druzische prinses van Syrisch-Libanese afkomst en groeit op in Caïro. De familie leeft in armoede maar ontvangt regelmatig invloedrijke musici uit de hoofdstad. Amal en haar broer Farid blijken zeer getalenteerd te zijn. Onder de naam Asmahan, ‘de Verhevene’, treedt Amal vanaf het begin van de jaren 1930 op in de concertzalen van Caïro. Dankzij haar stem en haar improvisatietalent wordt ze al snel succesvol. 

In de ogen van haar oudste broer leidt Asmahan een losbandig leven. Hij beroept zich op de Druzische traditie en verplicht haar te trouwen. Haar leven als huismoeder in Suwaida, in het zuidwesten van Syrië, en haar carrière als artiest zijn voor haar onverenigbaar en ze lijdt aan depressies. Na haar scheiding keert Asmahan terug naar Caïro waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog de kant van de geallieerden kiest. 

Asmahan 1917-1944
0076lt- Habib Lteif Collection. Courtesy of the Arab Image Foundation.

Als zij in 1944 haar tweede film, Liefde en wraak, aan het opnemen is, verdrinkt Asmahan als gevolg van een auto-ongeluk. De bliksemcarrière van de diva en de tragische omstandigheden van haar overlijden zijn nog altijd een bron van fascinatie en speculatie.

Luister hier via Spotify naar de muziek van Asmahan

Lees hier meer over diva's Umm KulthumFairuz en Warda

 

Portret Asmahan © Fondation Arabe pour l'Image

Foto Asmahan in de film Amour et Vengeance © Abboudi Bou Jawde