Verlangen naar Mekka Special
16 juni 2019

Verlangen naar Mekka Special

De tentoonstelling Verlangen naar Mekka geeft een uniek inzicht in de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart. Tijdens deze special op zondag 16 juni staan we langer stil bij verschillende achtergronden rondom een van de grootste religieuze, spirituele en culturele fenomenen ter wereld. Verwacht persoonlijke verhalen, gesprekken en muziek. Van vragen die je nooit eerder hardop kon stellen tot meer kritische vragen over de rol van de Nederlandse overheid tot vragen over de afweging om wel of niet op hadj gaan. 

Talk & gesprek | Onderweg naar Mekka: Op de fiets met de Deen Travellers

Vrienden Rudy van der Aar en Mohammed Kechouh maakten op een houten fiets samen een pelgrimstocht naar Mekka. Voor beiden zowel een persoonlijke zoektocht alsook een manier om aandacht te vragen voor duurzaamheid. Duizenden thuisblijvers volgden via Facebook hun avontuurlijke reis. Kechouh: "Als je moeite doet, is het zoeter als je iets bereikt’’. Wat maakten zij mee? En wat zij willen bereiken met de Green Deen beweging die de islam (opnieuw) verbindt met duurzaamheid? 
11.30 – 12.30 uur | Subtropen

Onderweg naar Mekka Op de fiets met de Deen Travellers

Live interview Show | Terug uit Mekka

Een live interview met televisiekok Mounir Toub (24Kitchen) en voormalig presentatrice Jihad Alariachi (Meiden van Halal) over hun ervaring in Mekka door hoogleraar in de hedendaagse Islam Marjo Buitelaar.

Mounir Toub is televisiekok bij 24 Kitchen en docent aan de horeca-opleiding van ROC Eindhoven. Hij is o.a. te zien in de programma’s Grenzeloos Koken en Mounirs Marokko: een smakelijk avontuur. 
Jihad Alariachi werd bekend door de televisieserie "De Meiden van Halal". Hierin gaan Jihad en haar zussen Esmaa en Hajar, Marokkaans-Berberse moslima's uit Amsterdam-West, op 'ontdekkingstocht' om te zien of Nederland iets voor hen is.
Marjo Buitelaar is hoogleraar in de hedendaagse islam aan de universiteit Groningen en doet onderzoek naar de betekenis van de hadj in het persoonlijk leven van moslims in Nederland. 
13.00 – 14.00 uur | Subtropen

Mounir Toub en Jihad Alariachi

Inhoudelijk gesprek | Vijf zuilen… maar hoe dan?

De vraagbaak over de islam in het leven van vandaag. Iedere tijd roept nieuwe vragen op over het geloof. Online, in de moskee en bij je ouders of vrienden kom je niet altijd verder. Grijp daarom nu je kans om jouw vragen over de islam en de hadj door een panel van experts te reflecteren. Een inhoudelijk gesprek, in samenwerking met Su-Shi, over praktische vertalingen en persoonlijke ervaringen. Hoe ga je als vrouw om met opvattingen rondom de islam? Hoe ga je om met de verplichtingen zoals de hadj? Met o.a. islamoloog Anne Dijk, filosoof Kamel Essabane, humanist en islamexpert Enis Odaci en moderator Esmaa Alariachi (Meiden van Halal).
Dit programma is 
14.30 – 15.30 uur | Subtropen

Verlangen naar Mekka

Talk & gesprek | Kolonialisme & de hadj door Mirjam Shatanawi

Heeft Nederland een hadjfobie? Wie de geschiedenis bekijkt ontdekt dat in de koloniale tijd een enorme angst voor de hadj bestond. In de tijd dat Nederland heerste in Indonesië, het land met de meeste moslims, werd er veel gedaan om te voorkomen dat moslims op hadj gingen. 
Mirjam Shatanawi, docent Reinwardt Academie en tot 2018 conservator Midden-Oosten Tropenmuseum, vertelt hoe Nederlandse wetenschappers als Christiaan Snouck Hurgronje in dubbelrollen als ware detectives opereerden. Veel objecten kwamen zo in de collectie van het museum terecht. Wat is er nu nog over van de angstprojecties op de hadj? Welke koloniale ideeën hebben we losgelaten en welke niet? Wanneer gaat een onderzoeker over de schreef? Na de presentatie volgt een gesprek met docent geschiedenis Kasim Tekin.
11.00 – 12.00 uur | Studio

Groepsportret hadji's (hajs) uit Groot-Atjeh in het Nederlandse Consulaat in Jeddah

Ongemakkelijke gesprekken | Waarom zou je nu op bedevaart gaan?

Maandelijks organiseren wij gesprekken in de serie Ongemakkelijke Gesprekken, op 16 juni is het gesprek onderdeel van de Verlangen naar Mekka Special. Mekka, Lourdes, Santiago de Compostella, Jeruzalem. Het zijn spirituele oplaadpunten en centrale plekken in geloofsbelijdenis van vandaag. Hier laat je zien dat je een echt goede gelovige bent. Maar voor wie doe je het eigenlijk? En wat wil je ermee op de proef stellen? En wat te denken van het massatoerisme en de industrie die dit teweeg brengt in de verschillende landen. Stap je zomaar over lokale politieke werkelijkheden heen? 

Met oa. Mounir Samuel, Omer Demirözcan en vaste makers Leon van der Zanden, Lotte van den Berg, Sheralynn Adriaansz en Charmaine Noten.
Let op: voor dit programma is aanmelden noodzakelijk. Meer informatie en aanmelden via Ongemakkelijke Gesprekken: Waarom zou je nu op bedevaart gaan?
14.00 – 16.00 uur | Studio

Ongemakkelijke gesprekken

Muzikale vertelling | de Hadj

Vanuit verschillende godsdiensten, landen en culturen is gezongen over de Hadj. Onder andere door Umm Kulthum. Twee zangers en een ensemble brengen dit ten gehore. Ze vertellen losjes over de geschiedenis waarbij de Hadj en verlangen als het uitgangspunt gelden. Met oa. Nawras al Taky en Shaza Hayek
14.00 - 14.30 uur | Lichthal

Nawras al Taky en Shaza Heyek

Optreden | Salah Edinne Mesbah & Amsterdam Andalusian Orchestra

Salah Edinne Mesbah & Amsterdam Andalusisch Orkest lanceren hun spiritueel album Mystic Mirrors: een spiegeling aan de hadj. Dit album gaat over een spirituele muzikale reis van Al Andalus naar hedendaagse Oosterse klanken. 
3 optredens á 15 minuten: 15.00, 15.45 en 16.30 uur | Lichthal

Amsterdam Andalusian Orchestra

Rondleiding Verlangen naar Mekka | Door Alia, Jihad en Saliha

Hoe zit de Ka’aba er van binnen uit? Wie bedacht dat niet- moslims niet naar Mekka mogen? Waarom lopen mannen en vrouwen door elkaar in Mekka? Dit zijn veelgestelde vragen aan onze rondleiders Alia, Jihad en Saliha. Tijdens de Verlangen naar Mekka Special vertellen zij ook over hun eigen ervaringen. 
Vanaf 10 jaar | 30 minuten | 10.30, 11.00, 12.00, 12.30 en 14.00 uur | aanmelden voor de rondleiding op 16 juni via tropenmuseum.nl/nl/plan-je-bezoek/reserveer-nu-je-activiteit

Rondleiding door Verlangen naar Mekka

Voorlezen | Rondom de Ka'aba

Ieder uur wordt er een familieverhaal van 15 minuten voorgelezen rondom de ka'aba door Hakima Aouragh en Niek Lohman.
11.15, 12.15, 13.15, 14.15 en 15.15 uur | Rondom de Ka'aba in de tentoonstelling

Voorlezen

Suikerfeest in Feest! Wereldwijd

In Feest! Wereldwijd, de vrolijke familieplek op de begane grond, vieren we van 19 april t/m 30 juni het Suikerfeest (Eid el Fitr). Doe de muziekquiz, leer een feestelijke dans of kies de outfit die jij het feestelijkste vindt! En verder kun je vandaag meedoen met: 

Creatieve activiteit | Fanous lantaarns maken
Fanous betekent lamp, licht of lantaarn in het Arabisch. Deze lantaarn is voor sommige moslims het symbool voor de maand ramadan. Tijdens deze heilige maand gaan moslims over de hele wereld vasten. Buiten worden de straten en gebouwen versiert met deze fanous lantaarns. Kom tijdens deze activiteit meer te weten over de ramadan en het Suikerfeest en maak je eigen fanous lantaarn.
12.00 - 16.00 uur | Feest! Wereldwijd

Voorleesochtend | Feest vieren doe je samen
Luister mee naar het verhaal over het Suikerfeest (Eid el Fitr) en de betoverde Bendir (trommel). Khadija Assbai neemt je mee op een muzikale reis, waarbij de Eid-viering centraal staat. Een dag waar iedereen lief is voor elkaar en samenkomt om het einde van de maand Ramadan te vieren. 
10.30, 11.00, 11.30 uur | Leeftijd: 3+ | Feest! Wereldwijd

Praktische informatie

Datum: 16 juni 2019
Tijd: 10.00 - 17.00 uur
Entree: gratis, op vertoon van regulier museumticket. Museumkaart is geldig.
Online museumtickets via tickets.tropenmuseum.nl
Voor het Ongemakkelijke Gesprek heeft u ivm beperkte capaciteit wel een speciaal (gratis) ticket nodig. Haal het ticket via tickets.tropenmuseum.nl/events