Hadj
6 september 2019

Rituelen rondom de Hadj, bedevaart naar Mekka

Vanuit de hele wereld reizen miljoenen moslims jaarlijks naar Mekka, onder wie ook duizenden Nederlandse moslims 

Het is een van de grootste religieuze, spirituele en culturele fenomenen ter wereld. Wat is de rol van rituelen tijdens de hadj? Welke objecten worden in deze rituelen gebruikt? En hoe verbinden deze rituelen mensen met elkaar?

Tijdens deze inspirerende middag leer je hier meer over en gaan we met elkaar in gesprek over welke rituelen joúw leven betekenis geven.

Programma

13:30 Lezing ‘Islam in Vogelvlucht’ door Jabbar Noorbakhsh, locatie Post Oost (Wijttenbachstraat 36)

15:00 Rondleiding door conservator Erdogan Aykaç in de tentoonstelling Verlangen naar Mekka, locatie Tropenmuseum (Linnaeusstraat 2)

16:00 Nagesprek met koffie, thee en lekkers, locatie pop-up museum Mijn Ritueel (1e Van Swindenstraat 469). Mogelijkheid om je eigen ritueel te delen in de rituelenwand en op de website van Geheugen van Oost.

Praktische informatie

Wanneer: vrijdag 6 september, 13:30 tot ca. 16:30
Waar: Post Oost (Wijttenbachstraat 36), Tropenmuseum (Linnaeusstraat 2), Mijn Ritueel (1e Van Swindenstraat 469).
Aanmelden: vanwege het beperkt aantal plaatsen graag van tevoren aanmelden via mijnritueel@wereldculturen.nl
Deelname: gratis

Bekijk het evenement op Facebook.

Samenwerking

Dit programma is een samenwerking tussen Geheugen van Oost en Mijn Ritueel/Tropenmuseum. Het Geheugen van Oost is een online platform waar verhalen van bewoners van Amsterdam-Oost worden verzameld en gedeeld. Door de jaren heen is Amsterdam-Oost veranderd in een buurt waar mensen met uiteenlopende achtergronden, talen en verhalen wonen. Hierdoor zijn er in de buurt veel nieuwe rituelen bijgekomen. Op de website van Geheugen van Oost is een speciale rubriek met nieuwe en oude verhalen over rituelen gelanceerd. Heb jij ook een bijzonder verhaal? Deel dit dan met de redactie van Geheugen van Oost of kom langs in de Buurtsalon Mijn Ritueel.

Hadj