hadj voorbereiding mekka wat is

Hadj voorbereiding

Sommige moslims sparen een leven lang om op hadj te gaan en willen hiermee de balans van hun leven opmaken. Anderen voelen zich al op jonge leeftijd door God geroepen en zijn financieel in staat direct te gaan. 

Wat is hadj?

De hadj is een vijfdaagse pelgrimstocht waarbij moslims naar Mekka gaan. Dit is een jaarlijkse bijeenkomst, een van de grootste ter wereld. Minstens een keer in hun leven moet moslims deze vijfdaagse tocht maken, het is namelijk een van de vijf zuilen binnen de Islam. De hadj is ervoor bedoeld om zonden te reinigen en moslims komen dichterbij God.

Vergeving voor de Hadj

Voor vertrek dienen alle pelgrims ook vergeving te vragen aan de mensen om hen heen zodat ze tijdens de hadj alleen nog vergeving hoeven te vragen aan God. Bovendien maak je als pelgrim een testament op en moet je ervoor zorgen dat openstaande schulden zijn afgelost.

Het geloof tijdens hadj

wat is hadj

Tijdens de pelgrimstocht worden moslims herinnerd aan het feit dat Allah iedereen als gelijk persoon ziet. Je wordt dus terug naar de basis gebracht met als doel om alle moslims uit verschillende landen samen te brengen. Gelijkheid en bescheidenheid staan centraal tijdens Hadj. Vanuit die twee kernwoorden draagt iedereen die mee doet aan de tocht een Ihram, een wit gewaad.

 

Hadj-visum

Wanneer die keuze is gemaakt om aan de Hadj mee te doen moeten er een aantal dingen geregeld worden. Een van die dingen is een hadj-visum voor Saoedi-Arabië. Jaarlijks bepaalt dit koninkrijk hoeveel visa er per land verstrekt worden. Dit leidt in sommige landen tot jarenlange wachtlijsten. Per jaar doen er ongeveer drie miljoen moslims mee, ze komen uit 160 verschillende landen.

Na de Hadj

Iedere moslim die de vijfdaagse pelgrimstocht, de hadj, heeft voltooid krijgt een eretitel. Na de thuiskomst van de Hadj zijn de moslims die hebben meegedaan vrij van hun zonden en ze dit gaan ze de rest van hun leven zo houden. Dankzij de eretitel worden ze binnen de gemeenschap waarin ze leven hoog aangezien en krijgen een autoritaire plek in de maatschappij als het gaat om geloof.