Umm Kumthum

over Diva: Umm Kulthum

De tentoonstelling Diva’s toont de levens en carrières van de grootste vrouwelijke artiesten uit de Arabische muziek- en filmwereld van de vorige eeuw. Vrouwen die met hun werk wereldwijd artistieke en maatschappelijke impact hebben gehad. Vier bekende diva's uit de tentoonstelling zijn Umm Kulthum, Asmahan, Fairuz en Warda. Op deze pagina's lees je meer over hun levens en carrières, en vind je hun muziek.

Umm Kulthum 1898-1975

Umm Kulthum wordt aan het eind van de negentiende eeuw geboren in Tamay al-Zahayira, een dorp in de Nijldelta. Verkleed als jongen zingt ze mee in haar vaders ensemble en betovert ze het publiek met haar stem. In 1923 maakt ze zich in Caïro los van haar familie. Omgeven door grote musici en intellectuelen verandert ze haar repertoire en haar uiterlijk: een diva is geboren. 

In 1926 neemt ze haar eerste plaat op: In kunt asamih (Als ik je vergeef). Ze zingt over verlangen, liefde, pijn en afscheid. Vanaf 1934 geeft ze 27 jaar lang elke eerste donderdag van de maand een concert dat live wordt uitgezonden op Radio Caïro.

Umm Kulthum
Umm Kulthum © Institut du monde arabe

Umm Kulthum krijgt de bijnaam de ‘Ster van het Oosten’. Op het toneel is ze de koningin van de improvisatie met een krachtige en lage stem. Door zinnen keer op keer te herhalen duren haar liederen vaak meer dan een uur: dit brengt het publiek in extase. Haar nauwe relatie met de Egyptische president Gamal Abdel Nasser maakt haar ook tot de ambassadrice van het panarabisme; een beweging om Arabischsprekende landen politiek en cultureel te verenigen.

Umm Kulthum is een gesloten vrouw. Ze manifesteert zich als artiest in een mannenwereld en bewaakt haar privéleven. Ironisch genoeg draagt deze hang naar discretie juist bij aan de mythevorming rond haar persoon. Haar zijden sjaal, het enige voorwerp dat ze vanaf haar eerste concert mee het podium op neemt, haar diamanten, haar knot, haar bril en haar parels worden haar handelsmerk. De carrière van Umm Kulthum duurt van halverwege de jaren 1920 tot het begin van de jaren 1970. In 1975 overlijdt ze in Caïro.

Luister hier via Spotify naar de muziek van Umm Kulthum

Lees hier meer over diva's WardaAsmahan en Fairuz

Beelden Umm Kulthum: © Institut du monde arabe