Martial Arts
Vanaf 31 mei

Martial Arts

Martial Arts wereldwijd

De tentoonstelling Martial Arts laat zien waarom mensen aan vechtsporten doen, met een combinatie van persoonlijke verhalen en maatschappelijke thema’s. Martial Arts toont de kracht en schoonheid van krijgskunsten maar ook de tradities en verhalen achter de sport. Stap zelf in de ring en maak kennis met o.a. kungfu, karate, capoeira, kickboksen, pencak silat en Nguni stick fighting en ontdek wat al deze sporten gemeen hebben

Wat zijn Martial Arts?

Wereldwijd doen honderden miljoenen mensen aan martial arts. In deze tentoonstelling zie je bekende en minder bekende vechtsporten en ontdek je wat mensen zo motiveert om te vechten. Want een martial artist gaat steeds weer het gevecht aan – in de eerste plaats met zichzelf. Met als doel persoonlijke groei, zowel fysiek als spiritueel. Martial arts bereiden je voor op de klappen die het leven kan uitdelen. Ze helpen omgaan met geweld, maar ook met stress en onzekerheid.

Maar: martial arts gaan niet alleen om het individu. Vaak gaat het juist om de club, de buurt of de gemeenschap. Tradities, stijlen en rituelen verbinden mensen met elkaar. Veel vechtkunsten hebben ook in de geschiedenis een rol gehad in het versterken van gemeenschappen. Vechttechnieken worden doorgegeven van generatie op generatie.  

Foto muay thai, Thailand, Lord K2
Foto: Muay Thai, Thailand, Lord K2

Ontwikkeling Martial Arts

Het woord martial verwijst naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Wereldwijd zie je dat de militaire training van vroeger in tijden van vrede krijgskunst werd. Vaak zijn martial arts historisch verbonden met verzet tegen onderdrukking. Dit gaf deze tradities ook een geheime kant. De techniek van zelfverdediging moest je verborgen houden. En na de historische strijd groeiden kleine ondergrondse martial arts uit tot internationale sporten. Daarmee werden ze ook een bron van nationale trots.

Nederlandse kickboksers uitgelicht

Martial Arts brengt ook een eerbetoon aan 12 kickbokskampioenen van Nederlandse bodem. Zo krijgen Ernesto Hoost, viervoudig kampioen van het K-1 World Grand Prix-toernooi in Japan en twaalfvoudig wereldkampioene Jorina Baars een podium in de tentoonstelling. Kan je je alleen maar verbazen over de prestaties van ‘wondergirl’ Amira Tahri, die op 14-jarige leeftijd al zeven keer Europees- en wereldkampioen is. Én er is een van de championship belts van King of Kickboxing Rico Verhoeven te bewonderen.

Blik op de aanstaande tentoonstelling

De tentoonstelling zoomt in op 15 vechtsporten: boksen, capoeira, fighting Cholitas en lucha libre showworstelen, taekwondo, kalaripayattu, karate, kendō, kickboksen, kungfu, māu rākau, Muay Thai, Nguni stokvechten, pencak silat, en zurkhaneh worstelen. Het is de eerste grote tentoonstelling die martial arts uit de hele wereld samenbrengt met bijzondere voorwerpen uit eigen collectie, vele bruiklenen, hedendaagse kunst en video's.

Houten knots (wahaika)_Nieuw-Zeeland vóór 1886
Houten knots (wahaika)_Nieuw-Zeeland vóór 1886

Beleef Martial Arts

Deze tentoonstelling draait om beleving: vechtsporten zijn iets wat je doet. In elke ruimte zijn er meerdere interactieve installaties waarbij je als bezoeker een aantal spiergroepen kunt aanspreken. Vaak eenvoudig en hands-on, een enkele keer geavanceerd, groots en digitaal. Stap in de ring, test je reflexen ervaar de snelheid van Bruce Lee; stoot zo hard je kan tegen de boksbal; kopieer de beweging op het scherm voor je en laat je niet afleiden; strijd virtueel tegen elkaar; etc. etc. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Martial Arts is te zien van 31 mei 2024 t/m 31 augustus 2025 in Wereldmuseum Amsterdam.