Kolonialisme is het bezetten en uitbuiten van (overzeese) gebieden door vestiging van de overheerser. Politieke overheersing, sociale en economische uitbuiting van de lokale bevolking staan hierbij centraal. Daarnaast werkt kolonialisme vandaag de dag door in beeldvorming, taal, cultuur en religie.
In ‘Onze koloniale erfenis’ leer je wat de Europese koloniale geschiedenis en in het bijzonder de Nederlandse is en hoe het ook jouw leven dagelijks beïnvloedt.
Specerijen, zout, koffie, thee, grondstoffen, vanaf de 17e eeuw kwam het allemaal uit de Nederlandse koloniën. Handelaren wisten dat de handel in specerijen en andere producten veel geld opleverde en brachten die uit Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika naar Europa. De plekken waar Nederlandse handelaren kwamen konden zij niet meteen koloniseren. De VOC en de WIC werden in deze periode opgericht om de Hollandse handelsbelangen te beschermen. Om winst te maken werd er mede in mensen gehandeld, deze tot slaaf gemaakte mensen werden gedwongen om met hun arbeid de productie en winst te verhogen.