tropenmuseum

Waarom Onze Koloniale Erfenis

Wereldmuseum Amsterdam is een voormalige koloniale organisatie, opgericht als ‘etalage’ voor de Nederlandse koloniale bezittingen. Het museum speelde een rol in de beeldvorming van mensen uit voormalig gekoloniseerde landen als zouden zij minderwaardig zijn. Dat is onder meer terug te vinden in de versieringen op het gebouw. Ook is een deel van onze collectie afkomstig uit die tijd en onder koloniale machtsongelijkheid gevormd.

In Nederland groeit de behoefte aan informatie over het koloniale verleden, onder andere om de relatie met het heden beter te begrijpen. We zijn ons bewust van dat verleden. Het is dan ook onze missie bij te dragen aan een meer gelijkwaardig en rechtvaardige wereld. Dat doen we onder meer met de nieuwe vaste tentoonstelling 'Onze Koloniale Erfenis'.

In de tentoonstelling is nadrukkelijk aandacht voor de doorwerking van het Nederlandse koloniale verleden. En voor de veerkracht, creativiteit en het verzet van gekoloniseerde landen en mensen. Vanwege de geschiedenis zien we Wereldmuseum Amsterdam als de plek om  hier aandacht aan te geven. En bij te dragen aan het gesprek over hoe dat verleden nog steeds een rol speelt in het leven van vandaag. Daarbij hopen we mensen te inspireren hoe ze zelf ook een bijdrage kunnen leveren aan een meer gelijkwaardige wereld.

Door uit te gaan van het nu,  blijven we dicht bij de belevingswereld van onze bezoekers.  Ook laten we zo zien waarom dit onderwerp belangrijk en van invloed is op ons leven. Met honderden objecten, fotografie, schilderkunst en beeldende kunst tonen we hoe kolonialisme de wereld en ons denken nog altijd vormt. En verhelderen we de relatie tussen kolonialisme en ongelijkheid, uitsluiting en racisme.