Offers

Offers, fruit en souvenirs: de markten van Bali 

De markten van Bali

Markten zijn onlosmakelijk verbonden met Bali. Er zijn maar weinig toeristen die de populairste markt, de pasar van Sukawati in Ubud overslaan.

Van lokale markt naar toeristenmarkt

Markten hebben een belangrijke, vitale plek op Bali en worden bezocht door de Balinezen en toeristen. Balinezen kopen er hun verse waar en huishoudelijke spullen maar ook producten die ze offeren aan de hindoeïstische goden om deze zo gunstig te stemmen. Toeristen slenteren langs de kramen vol textiel, houtsnijwerk, tassen en schilderijen op zoek naar souvenirs voor thuis. In de expositie zijn een Balinese martkoopman en een vakantiegangster aan het woord. De marktkoopman vertelt over zijn ervaringen op de markt en zijn tweestrijd ten opzichte van plastic. De vakantiegangster over haar zoektocht naar souvenirs. 

Offerandes en processies

Op de markt kopen Balinezen producten die ze vervolgens offeren aan de hindoeïstische goden om deze zo gunstig te stemmen. Als toerist kom je dit ook overal tegen, je ziet de offermanden op straat, restaurants, hotels, winkels en auto’s. Elke dag opnieuw worden ze met zorg gemaakt van bloemen, palmblad, voedsel en wierook. Tijdens processies wordt het drukke verkeer stilgelegd en kun je als toerist toeschouwer zijn van dit bijzondere ritueel.

 

Offer processies Bali