Afrofuturism - Osborne Macharia
Video file
Deze tentoonstelling is afgelopen

Tentoonstelling Afrofuturism

Vier kunstenaars nemen je mee in hun toekomstvisie voor Afrika.

In tegenstelling tot veel populaire sciencefiction uit Europa en Amerika staan in Afrofuturism Afrikaanse wetenschap en een zwart perspectief aan de basis.

De tentoonstelling is inmiddels afgelopen en was t/m 26 augustus 2018 te zien in het Tropenmuseum.

Vier hedendaagse topkunstenaars nemen je mee naar hun gedroomde toekomst. Videokunstenaar Bob Mũchiri Njenga verandert een jongen uit een sloppenwijk in een boodschapper uit de toekomst. Fotograaf Samuel Fosso daagt ons uit na te denken over een mogelijke zwarte paus. Met zijn digitale collages laat Kadara Enyeasi personages uit klassieke Afrikaanse volksverhalen naar de toekomst bewegen in abstracte ruimtes met geometrische vormen. Tot slot creëert Osborne Macharia een samenleving die bestaat uit nieuw bedachte gemeenschappen met een eigen futuristische cultuur.  

Voor al deze kunstenaars geldt dat hun verbeeldings­kracht gevoed wordt door onvrede over de werkelijk­heid van vandaag de dag. Afrofuturism biedt hen de mogelijkheid om de actualiteit te omzeilen en een alternatief toekomstbeeld te tonen dat nieuwe generaties kan inspireren.

Samenwerking

Het Tropenmuseum heeft als doel actuele maatschappelijke thema’s te presenteren en bezoekers kennis te laten maken met culturele diversiteit wereldwijd. De vernieuwende perspectieven van hedendaagse kunstenaars zijn daarbij uiterst belangrijk. Wij presenteren daarom met trots onze samenwerking met de Afrikaanse fotobiënnale Rencontres de Bamako, die door Musée national du Mali en het Institut Français georganiseerd wordt. 

Afrotopia in het Afrika Museum

In het Afrika Museum nabij Nijmegen is tot en met 2 september 2018 de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling Afrotopia te zien.

Afrotopia

Ontdek meer

Fashion Cities Africa - Manthe Ribane © Chris Saunders
Deze tentoonstelling is afgelopen

Fashion Cities Africa

Bekijk de modescenes uit Afrikaanse steden door de ogen van 15 lokale experts.
Link
Slavernij Nederland
Deze tentoonstelling is afgelopen

Heden van het slavernijverleden

Maak kennis met actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland.
Link
Tropenmuseum, Body Art, tentoonstelling
Deze tentoonstelling is afgelopen

Tentoonstelling Body Art

Body Art is een tentoonstelling over lichaamsversieringen met de centrale vraag: waarom doen mensen dit?
Link