Fashion Cities Africa - Manthe Ribane © Chris Saunders
Deze tentoonstelling is afgelopen

Fashion Cities Africa

Bekijk de mode uit Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi door de ogen van 15 lokale experts.

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt.

----------------

Afgelopen | De tentoonstelling is inmiddels afgelopen en was t/m 6 januari 2019 te zien in het Tropenmuseum.

Lokaal perspectief

In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

Afrikaanse roots in Nederlandse mode

Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

Daily Paper x Tropenmuseum beaded bracelets

Samen met het Amsterdamse kledingmerk Daily Paper ontwierpen wij een collectie handgemaakte kralenarmbandjes. De beaded bracelets, verkrijgbaar in zes verschillende stijlen, zijn eerlijk geproduceerd in Zuid-Afrika door Africa Ignite. Deze organisatie zorgt voor werkgelegenheid voor de inwoners van de provincie KwaZulu-Natal, het landelijke gebied rond Durban.

De beaded bracelets kosten € 8,95 per stuk en zijn verkrijgbaar in onze museumshop.

"Tropenmuseum is één van de plekken waar wij inspiratie opdoen voor onze nieuwe collecties."
Daily Paper
Daily Paper bracelets

De tentoonstelling Fashion Cities Africa komt voort uit een samenwerking met Royal Pavilion & Museums, Brighton & Hove en wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, het VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Tentoonstellingsontwerp door NLÉ / Kunlé Adeyemi.

Ontdek meer

Tropenmuseum, tentoonstelling, Aleppo
Deze tentoonstelling is afgelopen

Tentoonstelling Aleppo

Een stad die de afgelopen jaren vrijwel continu in het nieuws was vanwege het conflict dat zich daar afspeelt.
Link
Slavernij Nederland
Deze tentoonstelling is afgelopen

Heden van het slavernijverleden

Maak kennis met actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland.
Link