In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan de Transatlantische slavernij, maar honderden jaren van koloniale overheersing lieten sporen in onze maatschappij na die nog steeds voelbaar zijn. Racisme, discriminatie en stereotypering zijn voorbeelden van slavernij Nederland. Het zijn voornamelijk zwarte Nederlanders voor wie de link tussen slavernij en ongelijkheid pijnlijk duidelijk is.
Maak kennis met actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland.
Slavernij en de verhalen van de tot slaaf gemaakten maken deel uit van een gezamenlijk, door zwart en wit gedeeld verleden.
----------------
Afgelopen | De tentoonstelling is inmiddels afgelopen en was t/m 25 mei 2021 te zien in het Tropenmuseum.
Slavernij Nederland: van verleden tot heden
In nauwe samenwerking met wetenschappers, activisten en artiesten ontstond Heden van het slavernijverleden: een tentoonstelling met discussieplatform die de verhalen van slaafgemaakten en hun nazaten centraal stelt. Ben je benieuwd naar de tentoonstelling over slavernij Nederland? Dan kun je een rondleiding over slavernij Nederland boeken.
In videoportretten delen vier sleutelfiguren in het actuele debat:
- Gloria Wekker
- Karwan Fatah-Black
- Amade M'charek
- Marian Markelo
Hun perspectief op verschillende nalatenschappen van slavernij. Hedendaagse en historische collectiestukken over slavernij en het verzet daartegen, boeken uit The Black Archives, foto's van protesten in de jaren '70 tot nu dragen bij aan ontdekking en bewustwording van dit thema.
Begin 2022 nieuwe vaste opstelling De Erfenis (werktitel) over kolonialisme en slavernij
Begin 2022 opent De Erfenis, een nieuwe, uitgebreide opstelling over het koloniaal- en slavernijverleden. Deze vaste expositie toont de erfenissen van Nederlands kolonialisme en slavernij in de wereld en onze directe omgeving, zoals ongelijkheid, uitsluiting en racisme.
De focus ligt op het hier en nu en op de directe belevingswereld van de bezoeker, die zich bewust wordt van de relatie tussen zijn dagelijkse leven en de erfenissen van kolonialisme en slavernij.
De presentatie wordt gemaakt vanuit een meervoudig perspectief in samenwerking met verschillende partijen en met speciale aandacht voor jongeren en leerlingen van het middelbaar onderwijs.
Op dit moment doen wij onderzoek voor De Erfenis. Daarvoor verzamelen wij zo veel mogelijk informatie, standpunten en kritiek. Wil je bijdragen aan deze nieuwe tentoonstelling?
Laat je boodschap achter in de tentoonstelling Heden van het slavernijverleden of op social media @tropenmuseum met #slavernij.
Ontwerp Heden van Slavernijverleden in New Exhibition Design 03
New Exhibition Design is een omvangrijke, internationale publicatie over hedendaags tentoonstellingsontwerp. Met een overzicht van ongeveer 10 jaar concepten en trends op het gebied van tentoonstellingsontwerpen wereldwijd. In de editie 03, die afgelopen september is uitgekomen, wordt aandacht besteed aan het ontwerp van Heden van het Slavernijverleden in het Tropenmuseum, van ontwerpbureau De Vrijer Van Dongen.
Meer informatie is hier te vinden.