Genderbread model
Maak je eigen Genderbread

Het Genderbread model

Gender is niet binair. Het is niet of/of. In veel gevallen is het en/en. Iets van dit en een beetje van dat.

Binnen “What a genderful world” word je uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan maar dat kan middels het Genderbread ook thuis!

Dit model is bedoeld om meer begrip over de rijke diversiteit van gender te krijgen.

Want mensen zijn eigenlijk net als een koekje. Verschillende ingrediënten en versiersels die samen een geheel, je identiteit, vormen.

 

Sekse

Wat er in je broek zit.

Sekse verwijst naar fysieke, biologische elementen van een lichaam zoals anatomie, chromosomen, hormonen en genen. Dit kun je niet zien aan mensen en is in principe privé.

Genderbread sekse

Aantrekking

Tot wie je je aangetrokken kunt voelen.

Romantische aantrekkingskracht gaat over op wie je verliefd zou kunnen worden. Seksuele aantrekkingskracht is tot wie je seksuele gevoelens kunt voelen. Dit hoeven niet dezelfde personen of genders te zijn, maar dat kan wel. Je kunt aantrekking voelen tot mensen van hetzelfde gender als jijzelf, een ander gender of tot alle genders. Bovenstaande gaat er vanuit dat er sprake is van seksuele of romantische aantrekkingskracht. Je kunt ook aseksueel of aromantisch zijn, dan ervaar je weinig to geen aantrekkingskracht. Demiseksueel of demi romantisch betekent dat je aantrekking kunt ontwikkelen als je een sterke emotionele band met iemand hebt.

Genderbread aantrekking

Gender expressie

Hoe iemand gender uit.

Naam, voornaamwoorden, stem, kleding en lichaamskenmerken. Sommige mensen gebruiken hun genderexpressie als cue om de wereld om hen heen te laten begrijpen wat hun gender is - maar expressie alleen definieert niet per se iemands gender. Als voorbeeld: een non-binair persoon kan een mannelijke of vrouwelijke gender expressie hebben en alsnog non-binair zijn.

Genderbread Expression

Gender identiteit

Wat er in je hoofd omgaat.

Wanneer je je ogen dicht doet, hoe voel je je? Vrouw, man of iets daarbuiten of er tussen in? Gender identiteit kun je niet zien van de buitenkant, maar alleen maar zelf voelen. Dit staat dus los van met welke sekse je geboren bent. Als je sekse niet matcht met je genderidentiteit, noemen we dat trans.

Gender brein

Meer weten over het Genderbread Model

De bovenstaande content is mede mogelijk gemaakt door twee prachtige initiatieven.

Neem een kijkje op: 

Gender Unicorn (2014): https://transstudent.org/gender/

Genderbread Person (2011): https://www.genderbread.org/  

Maak je eigen Genderbread en win!

Recept:

Klop 75gr boter met 50gr suiker. Splits 1 ei en breng de dooier samen met 50gr schenkstroop. Meng 150gr zelfrijzend bakmeel, 2tl gemalen gember, 1 tl kaneelkruiden en 1tl nootmuskaat in een kom.

Spatel het botermengsel er door. Kneed het deeg in een balvorm en laat het 30 min rusten in de koelkast. Rol het deeg uit. Steek de vormpjes uit en bak de koekjes in 12 min op 170 graden bruin. 

Versier je genderbread hoe jij wil!

Deel jouw creatie op social media met de #genderful en maak kans op twee kaarten voor een bezoek aan het Tropenmuseum.

We wish you Genderful Holidays!