Foto credit: Iran; Antoin Sevruguin; 1880-1890

Bepaalt je lichaam je gender? 

Met je lichaam presenteer je jezelf aan de buitenwereld. Wat je ermee laat zien bepaal je zelf, maar voor een groot deel doe je dat ook volgens de normen van de tijd en de cultuur waarin je leeft. 

De tentoonstelling stelt je de vraag: 

Bepaalt je lichaam je gender? 

 

Vrouwen met snorren en volle wenkbrauwen

Onder andere deze foto zie je in de tentoonstelling. Fotograaf Antoin Sevruguin bewerkte achteraf de wenkbrauwen van de vrouwen op de foto om ze voller te doen lijken. Net als snorren maakten duidelijk afgetekende wenkbrauwen Iraanse vrouwen mooi in de Qajar-periode (1799-1925).  

Foto credit: Iran; Antoin Sevruguin; 1880-1890
Foto credit: Iran; Antoin Sevruguin; 1880-1890

Vooropgezette ideeën 

In de tentoonstelling zijn drie foto's te zien van kunstenares Yuki Kihara waarbij zij zichzelf in scène zet zoals Europeanen in de late negentiende eeuw vaak Samoaanse vrouwen fotografeerden. Eerst heeft ze een vrouwelijk en dan een mannelijk lichaam. Hiermee bespreekt Kihara, zelf een Samoaans derde gender (fa‘afafine), de veronderstellingen die mensen hebben over iemands genderidentiteit. 

Foto credit: Apia, Samoa; Fa'afafine: In the Manner of a Woman, Triptych 1; Yuki Kiahara; 2004-5. This image is copyright. Reproduced by permission of University of Cambridge Museum of Archaeology & Anthropology (2007.465 A-C).
Yuki Kiahara