Langdradig Main Beeld
Introductie aflevering

Kolonialisme 101

Introductie aflevering - Kolonialisme 101:

Europees kolonialisme was voorbij toen gekoloniseerde landen onafhankelijk werden in de twintigste eeuw. Dat is het verhaal dat wat we over de geschiedenis van de afgelopen vijf honderd jaar leren op school en horen in de media. Aan de verdeling van politieke macht, gezondheid, welvaart en vrijheid is te zien dat de ongelijkheid die door Europese koloniale machten is gecreerd nog steeds bestaat.

Beluister de introductieaflevering

Kortom, het koloniale verleden leeft door in het heden. Hoe ziet dat er dan uit in het Nederland van nu? Dat onderzoeken vier onafhankelijke makers in de nieuwe podcastserie Langdradig. Ver weg en toen halen we naar hier en nu met persoonlijke verhalen, originele muziek en deep dives in koloniale manieren van denken en doen die nooit zijn verdwenen.  

Voordat we dat doen, staan we in de mini-aflevering “Kolonialisme 101” stil bij wat kolonialisme eigenlijk is en waarom we denken dat het belangrijk is om erover te praten in de tegenwoordige tijd. De volgende afleveringen gaan over hedendaags kolonialisme op vier gebieden: werk, eten, dance muziek en bewegingsvrijheid. 

Zo belicht historica en podcaster Gyonne Goedhoop de verschillende vormen van koloniale arbeid met onder meer het verhaal van haar overgrootmoeder. Oma Srie werd op haar vijftiende ontvoerd uit Java door Nederlandse ronselaars om als contractarbeider aan het werk gezet te worden in Suriname.  

De lijnen die kolonisators op landkaarten trokken, zijn grenzen die de bewegingsvrijheid van veel mensen nog steeds beperken. Multidisciplinair organizer en trainer Chihiro Geuzebroek onderzoekt het grensracisme op een knelpunt van beweging: Schiphol. Ze praat met Saied Al-Kharim, die meer dan een jaar vastzat in het detentiecentrum van Schiphol, enkel omdat hij asiel aanvroeg.  

Muziekwetenschapper en dj/producer Nathan Kofi duikt het nachtleven in en praat met onder meer danser en theatermaker Perry Gits over hoe koloniale systemen grip hebben op de Nederlandse dance muziek en club cultuur. Zoals te zien is in de whitewashing van het genre. 

Programmamaker Luka van den Bos legt de pijn bloot dat achter eten verscholen zit in haar Indische en Indonesische familie en praat met foodactivist Lelani Lewis over een oneerlijke voedselindustrie en eten als een manier om te leren over onze gedeelde geschiedenis.  

Deze verhalen zijn niet te vatten in vluchtige soundbites. Wij geven ze de tijd die ze verdienen. Daarom ook: Langdradig. 

Langdradig is onafhankelijk geproduceerd door Luka van den Bos, Nathan Kofi, Chihiro Geuzebroek en Gyonne Goedhoop in samenwerking met Hodan Warsame van het Research Center for Material Culture.  

De podcast is geïnitieerd naar aanleiding van de nieuwe vaste tentoonstelling Onze Koloniale Erfenis in het Tropenmuseum. De tentoonstelling laat zien hoe kolonialisme de wereld van nu mede heeft gevormd en hoe mensen kolonialisme doorstonden. Onze koloniale erfenis beslaat zo'n 1200 m2 met objecten, fotografie, schilderkunst en hedendaagse beeldende kunst. 

Landradig Main Beeld

 

Colofon Kolonialisme 101:

Redactie: Hodan Warsame en Chihiro Geuzebroek 

Presentatie: Gyonne Goedhoop, Luka van den Bos en Chihiro Geuzebroek 

Montage en sound design: La Fam Productions 

Vormgeving: Smoking Gurb