Dat belicht programmamaker Luka van den Bos in deze laatste aflevering van Langdradig: Food Culture. Luka begint dichtbij huis en duikt samen met haar nicht Andrea in hun Indische en Indonesische familiegeschiedenis om erachter hoe kolonialisme een rol speelt in hun gedeelde Food Culture. Een food culture waarin eten een manier is om je cultuur in leven te houden maar tegelijkertijd ook het enige kan zijn wat je ervan mag laten zien.
Luka gaat ook in gesprek met chef en food activist Lelani Lewis over hoe kolonialisme wereldwijd eetgewoonten en de voedselindustrie voorgoed heeft veranderd. Want wat is Italiaans eten zonder tomaten uit de Zuid-Amerika bijvoorbeeld? Of de Hollandse stamppot zonder de Peruviaanse aardappel? Geinspireerd door de Caribische keuken waar ze zelf mee is opgegroeid, organiseert Lelani diners over de Caribische koloniale geschiedenis. In vier gangen vertelt ze over de vier groepen die de Caribische cultuur opmaken; Inheemse, Afrikaanse, Europese, Aziatische mensen.
Muziek komt deze keer van Chihiro Geuzebroek en Pravini Baboeram en haar band die het nummer “Pay up” maakten voor deze aflevering. Een nummer over de schaduwkant van de koopjes in de supermarkt en de mogelijkheden voor solidariteit en verandering.