Food Culture
Aflevering 4

Food culture

Aflevering 4 – Food Culture:

Iedereen doet het, houdt ervan en heeft het nodig: eten. Het is onze brandstof, we laten er onze liefde mee blijken en het is een manier om met elkaar te verbinden. Maar achter eten zit ook koloniale pijn verscholen.

Beluister aflevering 4: Food Culture

Dat belicht programmamaker Luka van den Bos in deze laatste aflevering van Langdradig: Food Culture. Luka begint dichtbij huis en duikt samen met haar nicht Andrea in hun Indische en Indonesische familiegeschiedenis om erachter hoe kolonialisme een rol speelt in hun gedeelde Food Culture. Een food culture waarin eten een manier is om je cultuur in leven te houden maar tegelijkertijd ook het enige kan zijn wat je ervan mag laten zien.

Luka gaat ook in gesprek met chef en food activist Lelani Lewis over hoe kolonialisme wereldwijd eetgewoonten en de voedselindustrie voorgoed heeft veranderd. Want wat is Italiaans eten zonder tomaten uit de Zuid-Amerika bijvoorbeeld? Of de Hollandse stamppot zonder de Peruviaanse aardappel? Geinspireerd door de Caribische keuken waar ze zelf mee is opgegroeid, organiseert Lelani diners over de Caribische koloniale geschiedenis. In vier gangen vertelt ze over de vier groepen die de Caribische cultuur opmaken; Inheemse, Afrikaanse, Europese, Aziatische mensen.     

Muziek komt deze keer van Chihiro Geuzebroek en Pravini Baboeram en haar band die het nummer “Pay up” maakten voor deze aflevering. Een nummer over de schaduwkant van de koopjes in de supermarkt en de mogelijkheden voor solidariteit en verandering. 

Food Culture

Over de maker van deze aflevering:

Luka van den Bos is een redacteur en programmamaker met een talent om maatschappijkritische thema’s op een herkenbare en speelse manier ten gehore te brengen. Ze heeft programma’s gemaakt voor onder andere BNNVARA, Omroep Zwart, talkshow Late Night Talks en KRO-NCRV. 

Luka van den Bos

Colofon

Redactie: Luka van den Bos 

Presentatie: Luka van den Bos en Gyonne Goedhoop 

Gasten: Andrea van den Bos, Lelani Lewis en Chihiro Geuzebroek 

Originele muziek: “Pay up!” door Pravini Baboeram & Band en Chihiro Geuzebroek 

Montage en sound design: Nathan Kofi 

Vormgeving: Smoking Gurb