Nederlandse dance & club cultuur
Aflevering 3

Nederlandse dance & club cultuur 

Aflevering 3 - Nederlandse dance & club cultuur:

Met house en techno heeft Nederland zich in de jaren negentig internationaal op de kaart gezet. Maar dat betekent niet dat het witte muziekstijlen zijn. Sterker nog, house en techno kennen hun roots in de zwarte, Amerikaanse en de LGBTQ clubcultuur van de jaren ‘70, ‘80 en ‘90.  

Wat toen begon als een underground geluid is inmiddels een wereldwijd fenomeen. Niet alleen de muziek, maar ook dansstijlen zoals vogueing en de esthetiek van de zwarte queer clubcultuur en met name de ballroom scene zijn enorm populair geworden.  

Hoe kan het dan dat de dance industrie zo wit is? En hoe maken zwarte queer mensen alsnog ruimte voor zichzelf en voor elkaar op de dansvloer?

Beluister aflevering 3: Nederlandse dance & club cultuur

In deze aflevering van Langdradig onderzoekt muziekwetenschapper en dj/producer Nathan Kofi de koloniale verhoudingen in de Nederlandse dance muziek en club cultuur. Dat doet hij samen met choreograaf, danser en theatermaker Perry Gits. Hij loopt al jaren rond in de Nederlandse ballroom scene en organiseert de Black Pride Ball. Perry vertelt over de rol die ballroom speelt in het creëren van een veilige gemeenschap, zelfacceptatie en het dekoloniseren van gender en kleur.  

Met programmeur en schrijver Raziyah Heath en DJ/MC Zelda Fitzgerald gaat Nathan in gesprek over de whitewashing van dance muziek en betekenis van commercieel succes en representatie. Wat betekent het om je eigen definities van succes te bepalen als zwarte artiest binnen een witte industrie?  

DJ’s LYZZA en Arakaza hebben speciaal voor deze aflevering het nummer “Stand Up” gemaakt en hebben het met Nathan over waarom het bevrijdend is om muziek te maken die niet over gaat over de struggle van zwart zijn. 

Nederlandse dance & club cultuur

Over de maker van deze aflevering:

Nathan Kofi is een dj/ producer, muziekwetenschapper en docent die al meer dan een decennium actief is in muziekeducatie naast zijn artistieke rollen binnen de house-, techno- en ambient-scene. Hij is mede-oprichter van “De Lichting”, een collectief en platenlabel dat internationaal bekend staat om hun DIY-benadering tot dancemuziek. Nathan is ook oprichter van Kommune Amsterdam en had residenties bij Red Light Radio (Amsterdam) en Noods Radio (Bristol), waar hij samenwerkte met zowel internationale als lokale artiesten. 

Nathan Kofi

Colofon

Redactie: Nathan Kofi 

Presentatie: Nathan Kofi, Gyonne Goedhoop en Luka van den Bos 

Gasten: Perry Gits, LYZZA, Arakaza, Zelda Fitzgerald, Raziyah Heath 

Originele muziek: “Stand Up” door LYZZA en Arakaza 

Montage en sound design: Nathan Kofi 

Vormgeving: Smoking Gurb