Maori

Martial Arts Communities

Martial Arts Communities

Martial Arts verbinden mensen, met elkaar, met hun buurt, met hun gemeenschap. In de gym trainen mensen samen, ontstaan vriendschappen. De sportclub kan een buurthuis zijn waar de leraar levenslessen deelt en leerlingen helpt met hun problemen. El Otmani in Amsterdam Slotervaart is zo’n sociale sportschool. Hier helpen Nourdin El Otmani (1979) en zijn team van trainers jongeren om in shape te komen, maar ook met andere dingen waar ze tegenaan lopen.

Veel vechtkunsten hebben ook in de geschiedenis een rol gehad in het versterken van gemeenschappen. Vechttechnieken worden doorgegeven van generatie op generatie. Soms is dat heel lokaal. Māu rākau is de vechtkunst van de Māori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, of Aotearoa, zoals zij hun land noemen. Geoefende vechters leren de technieken aan de volgende generatie in het gemeenschapshuis, de ontmoetingsplek voor taal, politiek en cultuur in Māori gemeenschappen.

Maar voor veel mensen betekenen martial arts de verbinding tussen landen en continenten. Door capoeira leren mensen over de hele wereld over de taal, cultuur en muziek van Brazilië. En het beoefenen van pencak silat kan de band die mensen met Indonesië hebben versterken. Vechtkunst en identiteit horen bij elkaar en dat versterkt de connectie tussen mensen.

Foto Te Rawhitiroa
Māori mannen voor het gemeenschapshuis. De techniek van de vechtkunst māu rākau worden daar aan de volgende generatie geleerd. Foto Te Rawhitiroa
Capoeira United Amsterdam
Capoeira demonstratie door Capoeira United Amsterdam tijdens de opening van de tentoonstelling Martial Arts. Foto Kevin Kwee.