kijkdag-kit

Foto zoekt familie

Digitale zoektocht Foto zoekt familie

In april 2013 startte Wereldmuseum Amsterdam een digitale zoektocht naar de rechtmatige eigenaren van ruim 300 verweesde fotoalbums uit voormalig Nederlands-Indië. Die zoektocht is nog niet voltooid.

Verweesde fotoalbums

Toen tijdens de Indonesische onafhankelijkheidstrijd duizenden Indische Nederlanders Indonesië verlieten, bleven honderden verweesde fotoalbums achter. Militairen en Rode Kruis-medewerkers verzamelden de albums en in 1948 werden er ruim 1000 afgeleverd bij het Indisch Museum, het huidige Wereldmuseum Amsterdam. Op kijkdagen in de jaren 1950 vonden veel families hun albums terug, maar van 335 rechtmatige eigenaren ontbrak in 2013 nog elk spoor. Wereldmuseum Amsterdam startte dat jaar i.s.m. het KIT een digitale zoektocht naar de families bij de albums. Alle albumpagina’s werden gedigitaliseerd en zijn online in te zien op de project website.

foto-gezin

Crowdsourcing

Dankzij een succesvolle crowdsourcing campagne, waar iedereen mee kon helpen aan de zoektocht, zijn sindsdien alsnog tientallen families na 70 jaar met hun foto’s herenigd. De website die hiervoor in samenwerking met ab-c media werd ontwikkeld krijgt in 2021 een doorstart, want nog altijd is een groot aantal albums in bewaring bij het Wereldmuseum Amsterdam. Hulp is dus nog altijd nodig, voor het toevoegen van trefwoorden, namen, misschien herkent u zelfs personen, zodat we ook de laatste 300 albums kunnen terugbezorgen bij hun families.  

foto-vrouw-kind