mango

In de ban van mango’s

Cadeaus kun je geven namens je dorp, stad, land, klas, werk, sportclub of gemeenschap. Aan de koningin of burgemeester bijvoorbeeld. Leiders geven ook weleens iets aan hun volk. Staatshoofden en andere machthebbers geven elkaar cadeaus die laten zien welk land of volk zij vertegenwoordigen.

De mango's van Mao

Aan iemand  voor wie je werkt, geef je een ander  cadeau, dan aan iemand  die voor jou werkt. En wat gebeurt er als je een cadeau moét geven? Soms geef je cadeaus omdat je denkt dat  je er iets moois voor terugkrijgt, zelfs iets dat beter is dan je hebt gegeven.  

Een goed voorbeeld hiervan zijn de mango’s van Mao. In 1968 kreeg Mao Zedong, de oprichter en totalitaire leider van het communistische China, een aantal mango’s van Pakistan. Hij at ze niet op maar gaf ze cadeau aan groepen voorbeeldige werkers. Vrijwel niemand in China had ooit eerder een mango gezien. En iedereen moest in die tijd Mao verheerlijken als een soort god. Dus met een mango van hem moest je dubbel blij zijn. De Chinese regering maakte propaganda, een soort reclame, voor hoe geweldig Mao was. Zijn cadeau van mango’s was een perfect verhaal om te laten zien hoe goed hij was voor zijn volk. Omdat de vruchten symbool werden voor Mao zelf, werd heel China dol op mango’s. Mensen hielden optochten met mango’s en de vruchten werden op van alles en nog wat afgebeeld.  

mango
Museum Rietberg Zurich, Gift of Alfreda Murck, Photo: Rainer Wolfsberger