Wandprint Cadeau, hoezo? ontworpen door Maison the Faux
Persbericht:

Nieuwe expo | Tropenmuseum pakt uit met Cadeau, hoezo?

Cadeau, Hoezo? Kom geven beleven.

Opening op 17 april 2021

Je even laten ‘inpakken’ en ervaren hoe het is om een cadeau te zijn? Stap in het Tropenmuseum in de enorme, instagrammable installatie van furoshiki (Japanse inpakdoek). De installatie is onderdeel van de familietentoonstelling Cadeau, hoezo? die ingaat op de vraag waarom en hoe we wereldwijd cadeaus geven. Want geven doen we allemaal, maar ook allemaal net even anders. Cadeaus mooi ingepakt en versierd, of juist helemaal niet. Van sieraden aan baby’s, goud en geld aan een Turks-Nederlands bruidspaar, bijzondere poppen aan koningin Juliana tot cadeaus aan overledenen, offers aan goden en een stoomschip voor Japan.

Sieraden voor baby’s, geld en goud voor bruidsparen

Cadeaus geven en ontvangen is van alle tijden en culturen. In veel landen krijgen pasgeboren baby’s meteen iets; een sieraard ter bescherming. Meisjes krijgen in Latijns-Amerika imposante cadeaus voor hun vijftiende verjaardag, omdat ze vanaf die leeftijd als vrouw worden beschouwd. Jongens die oud genoeg zijn om als man mee te tellen krijgen bij de Sepik-volken in Papoea-Nieuw-Guinea een indrukwekkende koker met kalk voor het kauwen van oppeppende betelnoten. In veel culturen wordt tijdens trouwfeesten precies bijgehouden welke gast hoeveel geeft. Bij Turkse bruiloften krijgt het bruidspaar vaak gouden sieraden en soms wordt geld gespeld op speciale linten die over hun schouders hangen. Al deze items zijn te bewonderen in de expositie.

Offers aan voorouders, 600 poppen voor Juliana, een stoomschip voor Japan

Cadeaus zijn ook symbolen van verbondenheid en dankbaarheid. In de Chinese cultuur is het vereren van de overleden voorouders door middel van offers al eeuwenlang van groot belang. Een compleet Chinees-Indonesisch voorouderaltaar, dat recent aan het Nationaal Museum van Wereldculturen is geschonken, maakt zijn ‘debuut’ in deze tentoonstelling. Ook zijn er in de expositie spectaculaire geschenken te bewonderen die aan Nederland en het Koninklijk Huis zijn gegeven. Waaronder een kamerscherm met een schildering op bladgoud en een samoeraiwapenrusting die Japan aan Nederland gaf, nadat Japan een stoomschip van Nederland had gekregen. Koningin Juliana ontving in haar leven meer dan 600 poppen. Waaronder een postbode-pop in een zwart PTT Post-uniform, een vrouwenpop met baby in kleding van het Maori-volk en poppen uit Curaçao. Een deel van deze poppencollectie is te zien in Cadeau, hoezo? Bezoekers worden uitgedaagd ook zelf een pop te ontwerpen die laat zien van welke groep of gemeenschap zij deel uitmaken en plaatsen deze virtueel tussen de andere poppen.

Maak een verlanglijst voor een ander en laat je inpakken

Er is van alles te doen in Cadeau, hoezo? Bedenk een top drie van cadeaus voor een verjaardags-verlanglijst van iemand anders; bijvoorbeeld je beste vriend(in), opa, oma of je huisdier. Doe mee aan de quiz over het geven en ontvangen van persoonlijke cadeaus. Help offers voor te bereiden door de juiste voorwerpen bij elkaar te zoeken. Maar stap vooral in een megagroot cadeau dat is ingepakt met een speciale furoshiki van Musubi, dé producent van de Japanse inpakdoeken die ook te koop zijn in de cadeau-minded museumwinkel van het Tropenmuseum. In deze kleurrijke, instagrammable installatie word je zélf een cadeau.

----------------------------

noot voor redactie – niet ter publicatie

Voor meer informatie en/of interviewaanvragen neem contact op met persvoorlichting, Anouk Goorman: anouk.goorman@wereldculturen.nl of telefoon: 06-29602227