Sari statement

Wat is er te zien?

In SARI/STATEMENT zie je ruim 60 baanbrekende en innovatieve sari’s van ontwerpers, dragers en makers uit India en de diaspora.

MODE EN CULTUUR

De sari’s in de expo komen van gerenommeerde merken uit de Indiase en internationale modewereld. Zo je zie je een sari van het modehuis Abu Jani Sandeep Khosla, gedragen door actrice Deepika Padukone op het filmfestival van Cannes in 2022. En de sari van het Indiase modehuis Tarun Tahiliani, gedragen door Lady Gaga in 2011 tijdens haar debuutshow in India. Ook is een stijlvolle minimalistische sari van befaamd modeontwerper Sabyasachi te zien, en de roze sari van ontwerper Jan Taminiau, gedragen door koningin Máxima voor een staatsbezoek aan India.

SARI EN IDENTITEIT

Vanaf de onafhankelijkheid van India weerspiegelt de sari de verschuivende nationale identiteiten. Het kledingstuk blijft een belangrijke vorm van culturele expressie voor mensen uit India en de Indiase diaspora. In de expo zie je bijvoorbeeld een rode sari van singer-songwriter Priya Ragu, die ze combineerde met streetwear accessoires in haar videoclip 'Good Love 2.0'. Ze viert haar Tamil-Zwitserse erfgoed als "een mix van alles": van Westerse en Zuid-Aziatische cultuur.

Exclusief voor Wereldmuseums’ versie van de sari-tentoonstelling presenteert het ontwerpduo LOBOMAR de nieuwste collectie van hun op sari's geïnspireerde streetwear. Als eerbetoon aan hun Indiase oma en liefde voor het dragen van sari's speelt LOBOMAR met verschillende draperieën, materialen en zelfs hoofddeksels om nieuwe, hedendaagse sari-stijlen te creëren die hun afkomst eren.

INNOVATIE & DUURZAAMHEID

Hedendaagse makers experimenteren ook volop met nieuwe en geüpcyclede materialen. Je ziet bijvoorbeeld een sari bedenkt met pailletten die gemaakt zijn van röntgenfilm van ontwerpers Abraham & Thakora.

Benieuwd naar welke sari’s nog meer allemaal te zien zijn? Boek dan snel jouw tickets.