Tropenmuseum. Gerry Mendes. Vrijheidsontbijt.
5 mei 2018

Vrijheidsontbijt Tropenmuseum

Hoe ervaren we vrijheid?

Hoe smaakt, ruikt, voelt en klinkt vrijheid? Kom op 5 mei naar het Vrijheidsontbijt in het Tropenmuseum en ga in gesprek met Lina Issa en een bijzondere groep performers. Zij laten je deze thema’s op persoonlijke en artistieke manier beleven. Want wat is voor jou de belichaming van vrijheid?

Strijd voor vrijheid

In deze tijd waar landsgrenzen zowel vervagen als zichtbaar worden, culturen vermengen en machtsverhoudingen verschuiven, onderzoekt het Tropenmuseum de betekenissen van vrijheid. Hoe werkt de strijd voor vrijheid en gelijkheid vandaag door? Welke vormen kent deze universele strijd? Hoe zet vrijheid de zintuigen op scherp?

Tropenmuseum, vrijheidsontbijt.

Onze gasten zijn:

Sir Duke, gerepresenteerd door Gery Mendes, muzikant en acteur bij Orkater/Sir Duke, een muzikale theaterdocumentaire over verzetshelden die op 3 mei in première gaat. Hij deelt zijn muziek en zijn gedachten over de rol van muziek in de strijd voor vrijheid.

Fazle Shairmahomed is performancekunstenaar/danser. Zijn werk richt zich op het creëren van rituelen voor dekolonisatie. Zo onderzoekt hij de betekenis van de herinnering van slavernij en de representatie van tot slaaf gemaakt lichamen.

Martin Berger is o.a. mede-curator van ‘Heden van het slavernijverleden’. Hij spreekt over zijn ervaringen bij het maken van deze expositie en reflecteert over vrijheid en zijn familiegeschiedenis naar aanleiding van die ervaringen.

Agnes Matthews is theatermaker en onderzoeker. Ze heeft lang gewerkt bij Zina platform. Agnes woont in de buurt van het Tropenmuseum en zal een verzameling van verhalen over bevrijding delen die ze van de buurtbewoners heeft verzameld.

 

Praktische informatie

  • Wanneer: zaterdag 5 mei
  • Waar: Ingang Café de Tropen
  • Tijd: 08.00-10.00 uur
  • Tickets: € 17,50 inclusief museumentree 
  • Reserveren

Ontdek meer

Slavernij Nederland
Deze tentoonstelling is afgelopen

Heden van het slavernijverleden

Maak kennis met actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland.
Link