Surprise Tropenmuseum X Tomoko Mukaiyama
5 december 2022

DEC 5 SURPRISE Tropenmuseum X Tomoko Mukaiyama

Op zoek naar een eigentijds alternatief voor pakjesavond?

Kom naar de DEC 5 SURPRISE! Tropenmuseum X Tomoko Mukaiyama presenteren een bijzondere avond vol muziek, kunst, (sint)snacks, historische context, workshops en surprises.

:host { --enviso-primary-color:#ea4e55; --enviso-secondary-color:#ea4e55; font-family: Arial; } .enviso-offer-filters-wrapper { display: none; } #ticket-description { ???????????? display: none; ???? } .enviso-title { ???????????? display: none; ???? } .enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: grid; grid-template-columns: calc(50% - 1em) calc(50% - 1em); align-items: stretch; } :host .enviso-tickets-mobile enviso-ticket-item { float: none; margin-right: 1em; width: auto; } :host enviso-ticket-item { margin-bottom: 1em; margin-right: 1em; box-sizing: border-box; } .enviso-dialog-content { background-color: #DDF4F2; }

Samen Sinterklaas vieren maar dan anders?

Met optredens, talks en workshops. Van fel kritisch tot speels en ontwapenend. Een van de hoogtepunten is het optreden van Tomoko Mukaiyama. De Japans pianiste, beeldend kunstenaar, componist en regisseur is mede initiatienemer van deze avond. Zij speelt Fredric Rzewski’s ‘’Coming Together’. 

Ook kun je je laten fotografen als ‘moderne familie’ door Shoji en Kiriko Mechanicus. Of schrijf een gedicht in de workshop onder leiding van dichter en spoken-word performer Babs Gons, die onlangs nog de oeuvreprijs voor podium poëzie ontving. Liever bezig met dat perfecte cadeau? Kom dan een matching gift maken voor iemand die jou dierbaar is, cadeaus beeldschoon en duurzaam verpakken op de Furoshiki-manier of cadeaus kopen of ruilen met cadeaus die gemaakt zijn door kunstenaars. Doe mee met workshops, gesprekken en tours over de geschiedenis van het Sinterklaasfeest en het belang van (creatief) verzet. Proef alternatieve sint-snacks en leer meer over de koloniale spices in deze traktaties. Afsluiting met dans, muziek en ambient sounds van Vox supreme.

Praktische informatie

Wanneer Maandag 5 december 2022
Tijd 19.00 - 23.00 uur
Waar Hele museum
Prijs € 12 inclusief museumentree
Meer informatie 088 - 0042 840

Programma

Hoektoren

DEC 5 om vast te leggen

Deze fotostudio rekent af met stereotypen. Hier ondergaat het traditionele familieportret een intensieve make-over. Fotograaf Kiriko Mechanicus en haar- & make-upstylist Shoji stellen zich een wereld voor waarin alternatieve gezinssamenstellingen vaker het podium krijgen. Schud die traditionele normen van je af, laat je transformeren en poseer!

Shoji

Lichthal

DEC 5 om samen te komen

Tijd: 21.00 – 21.30

Deze muzikale vriendengroep speelt voor de gelegenheid Coming Together. De Amerikaanse componist Frederic Rzewski (1938-2021) schreef het  als reactie op de bloedige gevangenisopstand in Attica State Prison (New York,  1971). Een halve eeuw later heeft zijn werk helaas niets aan betekenis verloren. Initiatiefnemer Tomoko Mukaiyama benadrukt het belang van samenkomen in een tijd van individualisme en onverschilligheid.

Met: Chloë Abbott, Claron McFadden, Dominique Chabot, Jonathan Bonny, Tatiana Rosa, Tomoko Mukaiyama, Yung-Tuan Ku

DEC 5 om te versieren

Isabel Wang Pontoppidan is een Amsterdamse maker van Chinees-Deense komaf. Met haar sieraden maakt deze Rietveld-alumnus vraagstukken over identiteit draagbaar. Tijdens de avond presenteert zij de complexiteit én poëzie van haar bestaan tussen samenlevingen. Wees welkom in de pop-upshop en ervaar Wangs belevingswereld aan de hand van ornamenten en voordrachten.

DEC 5 om te verwerken

Speculaaspoppen zijn zo typisch Nederlands! Of ligt het genuanceerder? Veel van de specerijen in speculaas komen oorspronkelijk uit Java, geboorteplaats van Noa Jansma’s oma. Dat verbindt dit ‘oer-Hollandse’ baksel aan ons koloniale verleden. Ontwerper Jansma brengt dit verband in herinnering door speculaas te bakken in de vorm van Indonesische wajangpoppen. 

DEC 5 om te beschermen

Tijd: 22.15 – 22.25 uur

Voor haar werk verzamelt Carmen Schabracq verhalen en personages uit diverse mythen en tradities. Over de hele wereld zetten mensen maskers in tijdens ceremonies. Schabracqs creaties moeten boze wintergeesten verjagen, zodat licht en vreugde weer ruimte krijgen. Bereid je voor op een griezelig ritueel.

DEC 5 om te dansen

Met zijn onverwachte combinaties van muziekstijlen verrast dj Vox Supreme het dansend publiek steeds opnieuw. Deze avond ligt de nadruk op een brede waaier aan genres en laat hij zien dat muziek de meest uiteenlopende karakters kan verbinden. Beweeg mee op een muzikale reis door de tijd, gemixt met klanken en spoken word.

Vox Supreme

DEC 5 om verzet te eren

Vertoning van archieffilmbeelden van (zwart) verzet op groot scherm. Samenstelling 
Jessica de Abreu (The Black Archives), met graphics van Simpson Tse.

Winkel/Lichthal

DEC 5 om in te pakken

Tijd: 19.00 – 23.00 uur

Bij cadeaus geven is het belangrijk hóe je dat doet. Door je cadeau te verpakken, vergroot je het verrassingseffect. In Japan is daar veel aandacht voor: hoe meer lagen, hoe beter. Veel Japanners gebruiken hiervoor furoshiki, inpakdoeken. Een furoshiki gebruik je steeds opnieuw. Superduurzaam dus. Knoop hier onder begeleiding van Naomi Montesinos Seravia zo’n blijvende verrassing!

Furoshiki

FEEST! (Hoektoren)

DEC 5 om te verrassen

Matching gifts met kunstenaar Tina Lenz

19.00 – 23.00 uur

Kleine persoonlijke attenties geven groot geluk. Hoe maak je een surprise op maat voor iemand die jij liefhebt? Design-antropoloog Tina Lenz helpt je op weg: welke emotionele eigenschappen dicht je de ontvanger toe? En welke waardevolle boodschap matcht daarmee? Kom als duo of alleen en stop jouw geniale gift in een schoen of geef ‘m met een zoen.

Matching gifts

Studio, 1e verdieping

DEC 5 voor dichten met liefde, leed en lef

Workshop gedichten met Babs Gons

Tijd: 19.45 – 21.00 uur

Jaarlijks maakt Sinterklaas vele poëtische pennen los. Hoe schrijf jij een gedicht dat zowel daring als caring is? En is het geen tijd om de ‘goedheiligman’ zelf eens liefdevol op zijn plek te zetten? Babs Gons, recente winnaar van De Johnny-oeuvreprijs voor podiumpoëzie, heeft een antwoord. Ze leert hoe de geest van creatief verzet kan inspireren om iets subtiel-scherp op te schrijven. Durf jij daarmee het grote podium op?

Babs

DEC 5 voor gesprek

Zwarte Piet, Doe Maar Niet: met de Black Archives (Nederlands)

Tijd: 21.30 – 22.15 uur

Wanneer ontstond Sinterklaas en waar komt zwarte piet vandaan? Lulu Helder (medeoprichter Zwarte Piet is Zwart Verdriet, auteur Sinterklaasje kom maar binnen zonder knecht), Isabelle Britto (onderzoeker TBA) en historicus Elisabeth Koning spreken over de racistische karikatuur en het verzet hier tegen. Bezoekers in het bezit van een combiticket krijgen korting bij de tentoonstelling Facing Blackness/Zwartheid Onder Ogen Komen in The Black Archives.

Cadeau hoezo & Onze koloniale erfenis

Cadeau hoezo & Onze koloniale erfenis

Ga toeren met museumdocenten Sherlien Sanches en Jessica Ligori. Cadeau, hoezo? gaat over wereldwijde inpaktradities, rituelen rondom geven en ontvangen, en antwoord op de vraag waarom mensen hun schoen zetten. Aan de hand van de expo Onze koloniale erfenis ervaar je de sporen van het koloniale verleden in het sinterklaasverhaal en kom je meer te weten over het (creatieve) verzet hiertegen.

Verzamelen: informatiebalie

Cadeau, hoezo?
20.00 - 20.30. | 21.30 - 22.00 uur 

Onze koloniale erfenis
19.45 - 20.15. | 20.30 - 21.00 uur | 22.00 - 22.30 uur

Tweede verdieping voor de lift

DEC 5 om cadeaus te ruilen

Ruil- & inspiratiemarkt ism Het Afvalpaleis

Tijd: 19.30 – 22.00 uur

Soms krijg je zo’n cadeau waarvan je denkt … Perfect! Maar wel voor iemand anders. Of je ontvangt iets wat je echt niet nodig hebt. Neem het mee om te ruilen zonder huilen. Medewerkers van Het Afvalpaleis (Dapperstraat) maken duurzaamheid tastbaar en praktisch. Zij inspireren je om low-budget prachtige persoonlijke cadeaus te maken..

Voor Sabi Suriname / bij Lichthal

DEC 5 om te proosten

In de jaren 90 besloot Otemba Sake dat het gedaan moest zijn met de slechte sake in Nederland. Tot vandaag importeert het bedrijf premium kwaliteit naar Europa. Vanavond is het tijd voor de emancipatie van sake en wordt de Japanse rijstwijn voortaan ook gedronken met een bord Italiaanse pasta en zonder kimono aan.

DEC 5 om te snacken

Op deze donkere najaarsdag geen stamppot met worst. Hinaichi Bento presenteert heerlijke gerechtjes in fraaie kleurcombinaties. Je bent wat je eet: deze feestelijke Japanse snacks bevatten alle voedingsstoffen, mineralen en vitaminen die je vanavond nodig hebt. De verpakking van suikerriet is biologisch afbreekbaar.