Feest Poeriem
31 juli 2023

Feest! – Poeriem

Iedere dag wordt er wel ergens op de wereld feest gevierd. Niet iedereen viert dezelfde feesten maar feesten doen we allemaal! Wil je je voorbereiden op het onderwijsprogramma: Feest! Wereldwijd of zoek je inspiratie om met de klas een werelds feestje te bouwen? Hier vind je creatieve activiteiten, verhalen en feestvoorwerpen passend bij het feest Poeriem

Poeriem

Poeriem gaat over het verhaal van de joodse koningin Ester. Zij voorkwam een massamoord op de joden. Poer betekent in het Perzisch ‘lot’. Op de joodse kalender was dat de veertiende dag van de maand Adar. Op die dag is het Poeriem, het Lotenfeest.

Oogje

Bekijk de video van Schooltv over het Poeriem feest. Kijk naar het verhaal over koningin Ester en zie hoe kinderen en volwassenen zich ieder jaar verkleden, lekker eten en muziek maken.  

 

 

Boek

Tijdens Poeriem wordt het verhaal van de joodse koningin Ester voorgelezen. In de synagoge wordt dit verhaal voorgelezen van een rol, die je ‘megilla’ noemt. Telkens als de naam van de slechterik Haman valt, maken kinderen veel kabaal met ratels. Hiermee vieren ze dat het slechte niet gewonnen heeft.
Laat het verhaal over Ester voorlezen en ratel (of maak lawaai met iets anders) als je de naam Haman hoort!

 SchaarPoeriem

Verkleden en maskers horen bij Poeriem. Het verkleden laat zien dat de joden vroeger moesten verbergen

dat ze Jood waren. Als wie of wat zou jij verkleed naar een Poeriem feest gaan?

Maak zelf een masker dat hier bij past!
 

.

Met Poeriem worden lekkere koekjes gegeten. Deze koekjes heten Hamanstaschen, vernoemd naar de driehoekige hoed die de slechterik Haman in het Poeriem verhaal waarschijnlijk droeg.
Ga aan de slag en maak zelf
deze heerlijke koekjes! Je kunt ze met van alles vullen, met je favoriete vruchtenjam is het makkelijkste.

 

.

Je kent nu het verhaal achter Poeriem, hebt een masker en lekkere koekjes gemaakt. Zet deze vrolijke muziek op en feesten maar