Ahmed Mater, Magnetism II, 2012. Image courtesy of the artist.jpg

Bron van inspiratie

Al eeuwenlang inspireert de bedevaart naar Mekka veel kunstenaars en vorsten tot het (laten) maken van schitterende objecten.

Credit hoofdfoto: Magnetism II, Ahmed Mater, 2012. Image courtesy of the artist

Een grote verscheidenheid

In de tentoonstelling zijn meer dan 300 aansprekende stukken bijeengebracht uit belangrijke islamitische kunstcollecties, waaronder die van het Tropenmuseum zelf. Met een grote verscheidenheid: van de 10e eeuw tot nu, van China en Indonesië tot Turkije en Marokko.

Bekleding heilige Ka'ba

Er is een 4 meter hoge 19e eeuwse draagstoel te zien, die op de rug van een kameel werd meegedragen in de jaarlijkse hadj-karavaan van Caïro naar Mekka. Indrukwekkend zijn ook de antieke Kiswa-textielen, rijkelijk versierd met goud- en zilverdraad, die werden gebruikt om de heilige Ka’ba te bedekken. Ieder jaar worden hiervoor nieuwe doeken gemaakt. 

Credits foto: 
Gordijn (sitara) voor de buitendeur van de Ka’ba, zijde, (verguld) zilverdraad, katoen, Cairo, Egypte, 1606. Hajj and the Arts of Pilgrimage. Khalili Collections, Londen
Inventarisnummer: txt 253. Klik voor meer info over dit object.

 

Ka’ba doek (burqu‘ of sitarah) met daarop de naam van de Ottomaanse Sultan Ahmad I, voor exterieur van de Ka’ba

Hedendaagse kunst

Je kunt foto's bekijken van 19e eeuwse pelgrims en fragmenten van de eerste hadj-documentaire uit 1928. Ook zijn er persoonlijke verhalen van Nederlandse pelgrims anno nu. En is er hedendaagse kunst te zien, zoals de installatie ‘Magnetism’ van kunstenaar Ahmed Mater, die de aantrekkingskracht van de Ka’ba symboliseert.

Ka'ba in pop art stijl, 2000-2015, Saoedi-Arabië