Onze koloniale erfenis ingericht door kunstenaar Farida Sedoc en met soundscape van Myrtho. FOTO Rick Mandoeng

Joshua Timisela

Dichter bij Onze koloniale erfenis 

Dichter bij Onze koloniale erfenis is een reeks poëtische interventies door dichters, schrijvers en spoken word artiesten bij de tentoonstelling Onze koloniale erfenis. Verschillende woordkunstenaars lieten zich op uitnodiging van Beyond Walls, Read My World & Wereldmuseum inspireren door een door hen gekozen object of thema. Hun reflecties droegen zij in intieme setting voor tijdens een live performance, gevolgd door een gesprek met de aanwezigen en vastgelegd in een serie korte films. 

Bekijk de shortfilm van de performance hieronder.

Veerkracht met Joshua Timisela

 ‘’Veel gevallen, vaak gevallen, te vaak aangevallen, te vaak voorgevallen. 
Opstaan! Terugschieten.’’ 

Hoe is het om op school te horen dat je niets kunt? En hoe kun je daarna terugveren met de kracht van een kanon? Niet toevallig kiest theatermaker, cabaretier en storyteller Joshua Timisela ervoor om zijn performance te centreren rondom een VOC-kanon in Onze koloniale erfenis. 
Middels kunst en humor maakt Joshua thema’s over het koloniale verleden bespreekbaar. Veerkracht, humor en persoonlijke verhalen staan centraal in zijn reflecties op de Molukse geschiedenis en aanwezigheid in Nederland. Na een turbulente periode besloot Joshua het roer om te gooien en studeerde aan de Nederlandse Pop Academie en Theatervormgeving aan de Kunstacademie HKU. Hij acteerde onder meer in diverse telefilms en richt zich nu op zijn soloshows, waarin hij creativiteit en satire combineert tot energieke voorstellingen over Molukse verhalen.