wayangpop-eindresultaat

Maak je eigen wayangpop

Speel mooie, grappige, spannende of zelfbedachte verhalen met je zelfgemaakte wayangpoppen. Je kunt ze gebruiken als schaduwpoppen, maar dit hoeft niet.

Over de activiteit

Duur van de activiteit: 30-45 minuten

Moeilijkheidsgraad: ⭐⭐

Schaduwpoppen

Schaduwpoppen komen in verschillende culturen voor. In Nederland zijn de wayangpoppen uit Indonesië vrij bekend. Wayang betekent schaduw. Toch worden de poppen ook wel gebruikt zonder doek en lamp. Wayangpoppen zijn meestal gemaakt van leer. Ze worden daarom wayang kulit genoemd. Kulit betekent leer.

In dit wereldverhaal kun je nog veel meer lezen over wayangpoppen en schaduwpoppen uit andere culturen.

wayang-kantjil
Wayangpop Kantjil - Educatieve collectie

In dit bovenstaande filmpje zie je Nanang. Nanang is een wayangpoppenspeler uit Indonesië, een dalang. Hij maakt zijn eigen poppen. Hier laat hij zien hoe je een wayang Kantjil pop laat bewegen. 

 

In het filmpje hieronder speelt Nanang een stukje uit de voorstelling Kantjil, de tijger en de put. Silvy Puntowati vertelt het verhaal. Bij een echte voorstelling is er geen verteller, maar spreekt de dalang de teksten van alle poppen die meedoen in het verhaal, steeds met een andere stem. En dan moet je je voorstellen dat een echte voorstelling wel uren duurt. Een vermoeiend beroep hoor, dalang!

Zelf aan de slag

Klaar om je eigen wayangpoppen te maken en verhalen te spelen? In de PDFs hieronder zie je verschillende figuren om poppen van te maken. Je kunt natuurlijk je eigen verhalen spelen of download de verhalen en speel deze na!

Werkbladen wayang Kantjil

Maak kantjil, de geit, de aap, de slak en de tijger met behulp van dit werkblad en speel de verhalen "Kantjil, Tijger en de Put" en "Kantjil eet tijgers"

Werkbladen wayang Mahabharata

Maak nog meer mooie wayangpoppen met de werkbladen hieronder en speel het verhaal "Het huwelijk van prinses Soembodro en prins Ardjoeno".

wayangpop-collectie-tropenmuseum
Wayangpop uit de collectie van het Tropenmuseum - TM-809-46c