lantaarn ramadan

Maak je eigen Fanous lantaarn

Versiering voor tijdens Ramadan

In Egypte stralen eens per jaar tientallen Fanous lantaarns in het donker. Met dit stappenplan maak je je eigen lantaarn.

Over de activiteit

Duur van de activiteit: Ongeveer 30 minuten

Moeilijkheidsgraad: ⭐⭐

Fanous lantaarn

In Egypte kun je eens per jaar een prachtig en kleurrijk landschap van licht zien. Tientallen Fanous lantaarns stralen in het donker. Maar wat is een Fanous lantaarn? Het woord Fanous betekent lamp, licht of lantaarn in het Arabisch. Een lantaarn is een voorwerp dat ervoor zorgt dat de brandende kaars beschermd is tegen wind en regen. Tegenwoordig maken we gebruik van elektriciteit en is het niet meer nodig om ons huis en de straat te verlichten met kaarsen. Lantaarns worden nu gebruikt als versiering en voor de gezelligheid.

Fanous lantaarn
Fanous lantaarn uit de collectie

Er zijn veel verhalen over het ontstaan van de Fanous lantaarn. Al deze verhalen beginnen in Egypte. In 969 n.Chr. bezocht de Kalief (de opvolger van de Profeet Mohammed) Caïro, net voordat de Ramadan begon. Alle volwassenen en kinderen uit Caïro kwamen naar buiten om de Kalief te begroeten en namen hun lantaarns mee. Sindsdien zie je ieder jaar tijdens de Ramadan in alle straten, huizen, winkels en moskeeën de Fanous lantaarns hangen. De Fanous lantaarn is versiering die hoort bij de Ramadan, net zoals de kerstboom bij Kerstmis en de chanoekia bij Chanoeka. Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender waarbij moslims vasten. Tijdens het vasten wordt er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten en gedronken. Voor moslims staat deze heilige maand in het teken van het reinigen van lichaam en geest, ook schenken van geld aan arme mensen is belangrijk.   

In de collectie

In onze collectie hebben we verschillende lantaarns die gebruikt zijn tijdens de Ramadan. Zoals bijvoorbeeld de lantaarn hierboven, te zien in de tentoonstelling Things That Matter in Wereldmuseum Amsterdam.

Zelf aan de slag

Download hieronder het stappenplan, het sjabloon voor het overtrekken van de lantaarn op (goud of zilver kleurig) karton en het sjabloon met de patronen voor de gaatjes. Print deze uit en maak zelf een lantaarn. Deze gaat lijken op de metalen filigrain lampen uit Egypte. Filigrain is een techniek uit Noord-Afrika van fijn goud- en zilverwerk. Door filigrain te gebruiken maak je een patroon van kleine gaatjes. Succes!

Zelfgemaakte lantaarn web