Rhythm & Roots, Tropenmuseum, tentoonstellingen, B.B. King
Deze tentoonstelling is afgelopen

Rhythm & Roots

Van Blues tot hiphop

Feel the rhythm and discover the roots! Van jazz tot salsa, van hiphop tot rock-‘n-roll: muziek is grensoverschrijdend en universeel. Het doet iets met je. Het beweegt je en laat je bewegen. Net zoals muziek zelf ook constant in beweging is. De tentoonstelling Rhythm & Roots neemt je mee op een muzikale reis.

---------------------------------

De tentoonstelling is inmiddels afgelopen en was t/m 1 januari 2018 te zien in het Tropenmuseum.

Gitaar van Chuck Berry, motorjack van Elvis

Hoe verschillende muziekgenres elkaar beïnvloed hebben kan het beste ontdekt worden door ernaar te luisteren. Rhythm & Roots neemt de bezoeker dan ook mee op muzikale reis met vele muziekfragmenten. Er worden iconische objecten getoond, zoals de gitaren van Chuck Berry en Jimi Hendrix, het leren motorjack van Elvis Presley en de cape van James Brown. 

Daarnaast worden muziekinstrumenten uit eigen collectie afgewisseld met persoonlijke verhalen van artiesten van nu. Onder andere soulzangeres Giovanca, rock-‘n-roller Danny Vera en reggae artiest Ziggi Recado vertellen over hun inspiratiebronnen.

Mixmuziek

Muziekstijlen vermengen voortdurend en passen zich steeds aan. Afrikaanse muziekritmes en klanken reisden in de tijd van de slavernij naar met name Noord- en Zuid-Amerika. Hier ontstonden nieuwe muziekstijlen, waaronder blues en jazz. Met de opkomst van vinyl kwamen deze genres weer in Afrika terecht en inspireerden daar tot stromingen als highlife en jùjú. Tegenwoordig zorgen de nieuwe media er voor dat muziek onbeperkt op en neer kan reizen en overal tot inspiratie kan dienen.

Aan het einde van de tentoonstelling werpt muziekplatform 22tracks – de kenners op het gebied van nieuwe muziek – een blik op de muziek van nu en geven zij voorzichtig hun visie op de toekomst.
De tentoonstelling is van 13 mei t/m 30 oktober 2016 te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam en was hiervoor te zien in het Afrika Museum in Berg en Dal.