Oma Sries
Aflevering 1

We Keep On Keepin’ On. Oma Srie’s arbeidersverhaal. 

Aflevering 1 - We keep on keepin’on. Oma Srie’s arbeidersverhaal:

De Amsterdamse Vijzelstraat, het hart van de stad. In het gebouw waar nu het Stadsarchief zit, huisde vroeger de Nederlandse Handel-Maatschappij. Die organisatie verscheepte duizenden Javanen, Chinezen en Hindoestanen naar Suriname om daar het tekort aan goedkope arbeid aan te vullen dat ontstond na de afschaffing van de slavernij in 1863. 

Beluister de eerste aflevering

Eén van die mensen was Oma Srie, de overgrootoma van Gyonne Goedhoop. In deze eerste aflevering vertelt Gyonne hoe dit verhaal niet alleen het verhaal is van haar familie, maar ook bij Suriname hoort én onlosmakelijk is verbonden met Nederland. Want zonder de arbeid van duizenden uitgebuite mensen - de Afrikaanse tot slaafgemaakten, de Inheemse bevolkingen daarvoor en contractarbeiders - had Nederland nooit kunnen uitgroeien tot het machtige, rijke, kapitalistische land dat het nu is. 

Gyonne bespreekt samen met erfgoed- en educatiespecialist Yvette Kopijn de verschillende manieren die Nederlandse insituten gebruikten om van Javanen contractarbeiders te maken en legt bloot hoe die mechanismen anno 2022 hun sporen hebben achtergelaten. Met diversiteitsexpert Sahar Noor brengen we het verleden naar het heden. Zij kan goed verwoorden hoe deze geschiedenis de ervaringen van mensen van kleur iedere dag beïnvloedt. De muziek in deze aflevering is van Vernon Chatlein. 

Een verhaal over pappen en nathouden, het litteken op de knie van Oma Srie en de kracht van weten waar je vandaan komt. 

Oma Sries

Over de maker van deze aflevering:

Gyonne Goedhoop is geworteld in het Caribisch gebied, en heeft een kritische blik op de wereld. Ze maakt programma's, podcasts en tentoonstellingen vanuit een historische en Caribische inslag. De afgelopen jaren was ze onder andere verbonden met Rotterdam via TENT Rotterdam en Concrete Blossom. Momenteel richt ze zich vooral op projecten binnen Counter/Narratives & BE RIGHT BACK | BAI BIN, waar ze medeoprichter van is. Daarnaast werkt ze als cultureel adviseur en spendeert ze de rest van haar tijd het liefst ergens op een bankje in de zon. 

Gyonne Goedhoop

Colofon

Redactie: Gyonne Goedhoop 

Presentatie: Gyonne Goedhoop en Luka van den Bos 

Gasten: Yvette Kopijn, Sahar Noor en Chihiro Geuzebroek 

Originele muziek en spoken word: Vernon Chatlein 

Montage en sound design: Nathan Kofi 

Vormgeving: Smoking Gurb