TM-Maankracht-de-podcast-5
DE PODCAST

Maankracht

Sinds er mensen op aarde leven bestaat er een connectie tussen mens en maan. De maan heeft over de hele wereld grote aantrekkingskracht. Waar bestaat deze uit en waarom lijkt de belangstelling in deze tijd toe te nemen? Theatermaker, schrijver en thuisastronaut Marjolijn van Heemstra en programmamaker Sahar Shirzad gaan met elkaar en verschillende experts in gesprek om meer zicht te krijgen op de (helende) kracht van de maan. Iedere podcastaflevering begint met een spoken word van Juna Leocaria.

Deze podcastserie is in samenwerking met Dag en Nacht Media en KLOAQ Audiodesign ontwikkeld.

Aflevering 1: Leven in het Ritme van de maan

Hoe kun je leven in het ritme van de maan? 

Bewustzijnsmentor Lai Fong Hau en heks Lunadea gaan in op de invloed die verschillende maanstanden op onze energie. In de hekserij staat het leven met de natuur centraal. Dan maan kan hierbij als een goede vriendin steun bieden.  Wanneer maak je plannen en wanneer neem je juist rust, laat je je ballast los en maak je ruimte voor vergeving?  Wat maakt de maan zichtbaar? En is de maan vrouwelijk of toch niet? En hoe zorg je ervoor dat je met volle maan niet al teveel drama maakt?
 

Luister podcastaflevering 1 hier:

Aflevering 2: Taboes in het maanlicht: van winti tot maandelijkse schaamtestonden

Wat krijgt geen aandacht in het daglicht maar ziet kans te floreren in het maanlicht?

Cultureel antropoloog Zaida Dollison en choreograaf Desta Deekman, expert in winti en geneeskrachtige kruiden zoomen in op taboes en een connectie met de maan. De menstruatie cyclus is ongeveer even lang als de maancyclus. Ooit stond menstruatiebloed voor de vrouwelijke verbinding met het goddelijke, net zoals de maan. Maar zo voelt ‘welgesteld’ zijn voor veel van de dagelijks 800 miljoen menstruerende vrouwen niet. Van de maan kun je leren om beter stil te staan bij de fasen in die cyclus. Waarom is veel kennis over de natuur en de connectie met de maan in de vergetelheid geraakt of weggedrukt? Dit geldt ook voor het taboe op winti en de steun die geneeskrachtige kruiden en de maan kunnen bieden. Hoe lukt het toch om waardevolle kennis over deze onderwerpen generatie op generatie door te geven?
 

Luister podcastaflevering 2 hier:

Aflevering 3: De maan als culturele bron van verlangen en creativiteit

Hoe kan de maan bron van creativiteit en makerschap zijn?

Of het nu is in poëzie, muziek of reclame, wereldwijd laten mensen inspireren door de maan. Filosoof en componist Daniel Schotsborg is daar een mooi voorbeeld van. Tijdens zijn studie aan het conservatorium begon hij met het maken van maanmeditatie muziek. In zijn werk komen spiritualiteit en wetenschap rond de maan samen. Kunnen die twee benaderingswijzen eigenlijk wel zonder elkaar? 
Marjolijn van Heemstra en Sahar Shirzad spreken ook over culturele maanfeesten. In Japan, China en Thailand zijn maanfestivals culturele hoogtepunten in het jaar. Dan is het even slikken als je niet bij je familie kunt zijn. Zo verlangt patissier Yang Yang Lee zo naar haar familieleden in Hong Kong dat zij mooncakes bakt voor troost en verbinding. 
Tot slot: Gaan Marjolijn en Sahar na drie uitzendingen anders naar de maan kijken? 
 

Luister podcastaflevering 3 hier: