Ayiti Lo Calzo
Deze tentoonstelling is afgelopen

Geuzen van de Cariben

Herinneringen 

Wat voor invloed heeft een historische gebeurtenis op het hedendaags zelfvertrouwen?

---------------------------------------------

De tentoonstelling is inmiddels afgelopen en was t/m 27 juli 2014 te zien in het Tropenmuseum.

Zestien fascinerende foto’s van Nicola Lo Calzo tonen de herinneringen aan het verzet tegen de slavernij in Haïti en Guadeloupe en de manieren waarop deze herinneringen voortleven. 

De verbondenheid met de voorvaderen leven in Haïti en Guadeloupe voort door middel van wederopstandingsrituelen en het naspelen van historische gebeurtenissen. De foto’s die het Tropenmuseum laat zien gaan niet over de pijnlijke kanten van de slavernijgeschiedenis, maar tonen de kracht die hieruit is voortgekomen.

Nicola Lo Calzo onderzoekt de erfenis van de slavernijgeschiedenis

Nicola Lo Calzo (Turijn, 1979) woont en werkt in Parijs. De werken die door het Tropenmuseum zijn aangekocht behoren tot de serie Ayiti en MAS en zijn onderdeel van een langlopend project waarmee Lo Calzo de erfenis van de slavernijgeschiedenis onderzoekt. Hij zal daarbij uiteindelijk niet alleen het gehele Caribische gebied betrekken, maar ook Afrika, Amerika en Europa. Zijn foto's zijn onder andere gepubliceerd in Liberation, Le Monde en The Independent. Het Tropenmuseum is het eerste museum dat werk aankoopt van dit project. Deze aankoop is mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.