Umm Kumthum

Diva's playlist

Benieuwd naar de muziek uit de tentoonstelling? Luister hieronder naar de Diva’s-playlist, samengesteld door Moataz Rageb: Disco Arabesquo.

Deze playlist is speciaal voor de tentoonstelling samengesteld door Moataz Rageb: Disco Arabesquo. Moataz is socioloog, onderzoeker van Arabische muziek en verzamelaar van Arabische cassettes en vinyl. Onder de naam Disco Arabesquo is hij DJ en organisator van Arabische feesten.

Beluister de playlist hieronder via Spotify:

Speciaal voor de tentoonstelling stelde hij de Diva’s-playlist samen: 12 nummers met muziek van bekende diva's uit de tentoonstelling, bijzondere covers van hun werk én nummers van andere minder bekende diva's uit dezelfde tijd en erna:

“Fayza Ahmed en Najat el Saghira komen  uit dezelfde periode als de diva's uit de tentoonstelling, maar zijn minder bekend. Hiermee wilde ik hen in de schijnwerpers zetten en tegelijkertijd een divers palet van minder bekende zangeressen uit dezelfde muzikale tijdgeest introduceren bij de luisteraars.

Er zijn ook mannelijke artiesten op de playlist te vinden. Zij waren geinspireerd door nummers van de diva's, maar alles is gezongen door vrouwen. Het nummer van 'Omar Khorshid' is een instrumentale versie van een het bekende nummer van 'Inta Omry' van Umm Kulthum, maar korter omdat het origineel zo’n 40 minuten duurt. Het nummer ‘Ya Habibi’ is een cover van Asmahan, geproduceerd door Ghazi, maar gezongen door de achterkleindochter van Asmahan, Yasmina Joumblat. Het allerlaatste nummer is van Ziad Rahbani, zoon van Fairuz, met de titel 'khalas' wat 'klaar' betekent, gezongen door Monica Asly."

Foto: Umm Kulthum © Institut du monde arabe