Tropenmuseum. Bisjpalen restauratie.
Deze restauratie is afgelopen

Bisjpalen restauratie

Restauratie op zaal

Tropenmuseum restaureert 12 gigantische bisjpalen in de monumentale Lichthal. Bezoekers worden uitgenodigd om in deze laatste week de restauratie live mee te maken.

-----------------------------------------

De restauratie is inmiddels afgelopen en was t/m 15 april 2018 te zien in het Tropenmuseum.

Herkomst

Deze rituele palen uit de Indonesische provincie Papoea maken onderdeel uit van de wereldberoemde Nieuw-Guinea collectie van het museum. De bisjpalen collectie is bijzonder, omdat deze in het land van herkomst niet bewaard worden: de palen worden normaliter na afloop van de ceremonie in het moeras achtergelaten om weg te rotten

Tropenmuseum. Bispalen. Vaste collectie

Bisjfeest

Bisjpalen zijn boomstammen waarin met het houtsnijwerk overleden dorpsgenoten zijn uitgebeeld. De palen worden gebruikt om de doden te eren tijdens een ‘bisjfeest’. Halverwege de vorige eeuw ontstond de angst dat het ritueel zou uitsterven, waardoor Tropenmuseum en Wereldmuseum besloten om grootscheeps bisjpalen aan te kopen. In Nederland bevindt zich nu de grootste collectie bisjpalen ter wereld.

Restauratie

De rituele palen zijn in de loop der jaren door stof, vocht en insecten aangetast. De restauratoren reinigen heel voorzichtig het kwetsbare oppervlak van de palen en zetten daarna de verf opnieuw vast. Tijdens de restauratie zijn de bisjpalen van dichtbij te bekijken. Bezoekers kunnen via een beeldscherm meekijken met het beeld van de microscoop; een uitgelezen kans om een museumobject met andere ogen te ervaren!