Vrijheidsiftar - Tropenmuseum
5 mei 2019

Vrijheidsiftar

Vieren van de vrijheid, verbroedering en het gezamenlijk beleven van tradities

Tijdens deze editie leggen wij de verbinding tussen Bevrijdingsdag en de start van de Ramadan. Sprekers en performers met een Joodse ofwel Arabische/Moslim-achtergrond kijken samen met de dinergasten over muren heen. 

Zoeken naar vrijheid over muren heen

Het Tropenmuseum en de Vrijheidstour slaan voor de tweede keer de handen ineen om deelnemers aan het diner in de monumentale Lichthal te laten proeven van een uitgebreide iftar maaltijd. Voordat we aan tafel gaan is het mogelijk om de tentoonstelling Verlangen naar Mekka te bezoeken met een rondleider.

De avond wordt omlijst door sprekers, voordrachten en live optredens. Zo vertelt schrijver Natascha van Weezel over haar persoonlijke zoektocht naar vrijheid in het Beloofde land. Rabbijn Lody van de Kamp en scholiere en moslima Oumaima al Abdellaoui dragen voor uit de briefwisseling Over Muren Heen. Met deze hoopvolle briefwisseling met als startpunt nieuwsgierigheid geven zij een inkijk in twee culturen in de Nederlandse samenleving zonder daarbij hete hangijzers uit de weg te gaan. De Iraans/Marokkaanse zangeres Mor Karbasi brengt Andalusische muziek en zingt in het Hebreeuws. Een spoken word performance door Atta de Tolk sluit de avond af.

Van 5 mei naar de Ramadan

Is vrijheid vanzelfsprekend? Betekent vrijheid iets anders als je weet hoe het is om niet vrij te zijn? Hoe ziet vrijheid er vandaag de dag uit en waar hebben we vrijheid in Nederland aan te danken? Dit zijn vragen en overdenkingen die opkomen rondom de herdenkingen. Ook tijdens Ramadan, die dit jaar rond 5 mei aanvangt, onderbreken gelovigen de dagelijkse routine door gezamenlijk stil te staan bij de belangrijke waarden in het leven en dat van hun naasten. Een moment van bezinning over wie je bent en hoe je je leven invult in relatie tot je eigen familiegeschiedenis. Daarom vieren wij op zondagavond 5 mei samen de vrijheid en ons gezamenlijk streven naar een vreedzame maatschappij. 

Programma

19.00 - 20.30 uur | Bezoek tentoonstelling Verlangen naar Mekka
20.30 - 22.30 uur | Iftar

  • Hosts van de avond zijn Ismail en Musa, samen cabaretduo Waterkonijnen
  • Openingswoord Directeur Tropenmuseum Stijn Schoonderwoerd
  • Spreker: Natascha van Weezel
  • Uitreiking Vrijheidsaward
  • Voordracht uit de briefwisseling Over Muren Heen door Lody van de Kamp en Oumaima al Abdellaoui
  • Spoken Word: Atta de Tolk
  • Muziek: Mor Karbasi & band

Het gaat om een iftar, wij dienen het eten daarom na zonsondergang op. 
Er wordt halal, kosjer en vegetarisch geserveerd. Bij het aanschaffen van het ticket kunt u uw voorkeur aangeven. 

Dit evenement is uitverkocht.
Het is niet langer mogelijk om tickets te kopen.

 

Ontdek meer

Tentoonstelling Mekka - Tropenmuseum - Amsterdam
12 januari 2020

Verlangen naar Mekka (afgelopen)

Een uniek inzicht in één van de grootste spirituele, religieuze en culturele fenomenen ter wereld.
Link