voorleesverhaal
6 maart 2022

Voorjaarsvakantie

Chinees Nieuwjaar in het Tropenmuseum tijdens de voorjaarsvakantie

Van zaterdag 19 februari t/m zondag 6 maart 2022

Deze voorjaarsvakantie zijn er volop activiteiten in het Tropenmuseum, met speciale aandacht voor het Chinees Nieuwjaar. Kom ook langs en doe mee!

Op 1 februari 2022 is volgens de Chinese kalender het Chinees nieuwjaar begonnen: het jaar van de Tijger. In Feest! Wereldwijd kom je meer te weten over hoe Chinees Nieuwjaar wordt gevierd. Daar vertelt kunstenaar Hoi-Shan Mak het dierenverhaal De Grote Race en kun je zelf aan de slag met Chinese knipkunst. Bij deze creatieve activiteit knip je een dier uit van de Chinese dierenriem en leer je het karakter schrijven van dit dier. 

Tijdens de workshop Tijgermuts maken kom je meer te weten over hoe de tijger de plek van de leeuw heeft gekregen in de Chinese dierenriem. Chinees Nieuwjaar wordt niet alleen in China gevierd, maar ook in Nederland, Indonesië en Suriname. Ga verder op avontuur in Sabi Suriname. Want op verdieping min 7 in het Surinamedepot is een tot nu toe onbekende wereld ontdekt: de Wereld achter de Dingen. Stap samen met je (groot)ouders in een wereld vol pratende voorwerpen en doe mee met allerlei activiteiten.

Let op! Voor groepen kinderen, zoals bso-groepen, zijn deze activiteiten niet geschikt. Kijk op onze speciale bso-pagina voor ons aanbod in de vakantie voor groepen.

Workshop: Tijgermuts maken

Op 1 februari 2022 begint volgens de Chinese kalender het Chinees nieuwjaar: het jaar van de Tijger. De tijger is de beschermer van kinderen. Sinds de oudheid zetten ouders tijgermutsen op de hoofden van de kinderen om ze te beschermen. Maak samen met kunstenaar Hoi-Shan Mak je eigen kleurrijke tijgermuts van papier.

Op zaterdag 19, zondag 20, zaterdag 26 en zondag 27 februari en zaterdag 5 en zondag 6 maart
13.00-13.45 uur, 14.00-14.45 uur, 15.00-15.45 uur | locatie: Studio | Aanschuiven als er plek is | Vanaf 6 jaar

tijgermuts-maken

Voorleesochtend: De Grote Race

Illustrator Hoi-Shan Mak neemt je tijdens deze voorleesochtend mee op een spannend avontuur. Neem plaats onder de lampionnen en de Chinese draak. Heel lang geleden riep de Chinese keizer op zijn verjaardag een wedstrijd uit voor alle dieren op aarde. Het dier dat als eerst over de finish zou komen werd het dier van het jaar! Kom luisteren hoe deze verjaardagsrace van de Chinese keizer afloopt.

Op zondag 20 en 27 februari en 6 maart
10.30, 11.00 en 11.30 uur | locatie: Feest! Wereldwijd | Aanschuiven als er plek is | Vanaf 4 jaar

voorjaarsvakantie
Foto: Ivar Pel

Chinees Nieuwjaar in FEEST! Wereldwijd

In Nederland wordt door de meeste mensen het nieuwe jaar in de nacht van 31 december op 1 januari gevierd. Maar niet iedereen viert het nieuwe jaar hetzelfde moment. In China bijvoorbeeld wordt wel twee weken het nieuwe jaar gevierd. Er is vuurwerk, drakendansen en het huis wordt goed schoongemaakt. Kom in Feest! Wereldwijd meer te weten over dit feest en ga ook zelf aan de slag in de creatieve activiteit. 

Creatieve activiteit: Chinese knipkunst
Ieder Chinees nieuw jaar staat in het teken van een dier. Dit heet de Chinese dierenriem en er zijn wel 12 dieren. Kom meer te weten over het dier van jouw geboortejaar. In deze activiteit ga je zelf aan de slag met Chinese knipkunst en knip je een eigen dier en leer je het karakter schrijven van dit dier.

Elke maandag t/m zaterdag in de voorjaarsvakantie
12.00-16.00 uur | Aanschuiven als er plek is, inloop tot 15.30 uur | Vanaf 4 jaar

Sabi Suriname Tour in Tropenmuseum Junior

Op verdieping min 7 in het Suriname-depot is een tot nu toe onbekende wereld ontdekt: de Wereld achter de Dingen. Stap samen met je (groot)ouders in een wereld vol pratende voorwerpen en doe mee met allerlei activiteiten. Voor iedereen vanaf 6 jaar.

Dagelijks in de voorjaarsvakantie (behalve 19-20 feb, dan is er geen Juniortour i.v.m. de Chinees Nieuwjaar Special in Sabi Suriname):

  • Familietours starten om 10.30, 10.45, 11.00, 11.15, 11.30, 11.45, 12.00, 15.15, 15.30 en 15.45 uur
  • Juniortours zijn van 13.30-15.00 uur

Reserveren is noodzakelijk, reserveer jouw ticket hier | Vanaf 6 jaar | Max. aantal deelnemers: 15 per tour | Let op! Geen Juniortour op 19 en 20 februari 2022.

Sabi Suriname Special: Chinees Nieuwjaar

Op zaterdag 19 en zondag 20 februari is er in Sabi Suriname in Tropenmuseum Junior een Chinees Nieuwjaar special. Overal waar Chinezen wonen wordt Chinees Nieuwjaar gevierd. Ook in Suriname, Indonesië en Nederland. In Suriname is Chinees Nieuwjaar zelfs een Nationale Feestdag. 

Elk Chinees jaar heeft de naam van een dier. Nu begint het jaar van de tijger. Een jaar met energie. Die energie spat er vanaf als je in het weekend van 19 en 20 februari naar Sabi Suriname komt. Doe mee met de leeuwen- en drakendans. Verjaag het kwaad van vorig jaar. Dans met al je energie het geluk tegemoet in het jaar van de tijger.  

Op zaterdag 19 en zondag 20 februari
De workshop is om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur | locatie: Tropenmuseum Junior | Reserveren is noodzakelijk, reserveer jouw ticket hier. Reserveer hiervoor een Sabi Suriname ticket voor Familietour. Als je rond een van de workshop tijdstippen in Sabi Suriname bent kun je meedoen | Vanaf 6 jaar

Chinees-Nieuwjaar
Foto: Man-Lung Tang