workshop borduren
19 oktober 2019

Van moeder op dochter | workshop borduren met Afifa

In deze workshop maak je, geïnspireerd op het prachtige borduurwerk van Afifa, je eigen compositie van geborduurde motieven op een textiele ondergrond.

Welke creatieve vaardigheden heb jij geleerd van je familie? En wat voor herinneringen heb je hieraan? Het doorgeven van creatief handwerk gaat vaak van generatie op generatie. Hierdoor blijft niet alleen culturele en technische kennis bewaard, maar ook persoonlijke vertellingen en familieverhalen. Zoals ook bij Afifa, die als jong meisje de kunst van het borduren van haar moeder leerde. In deze workshop maak je, geïnspireerd op het prachtige borduurwerk van Afifa, je eigen compositie van geborduurde motieven op een textiele ondergrond. De kleurrijke Marokkaanse dessins en handwerktechnieken die Afifa in haar borduurwerk gebruikt, zijn een bron van inspiratie voor zowel beginners als gevorderden. We hebben verschillende stoffen en draden in huis om mee aan de slag te gaan. Je bent vrij om zelf stof en draden mee te nemen om je eindproduct een persoonlijke tint te geven.

Na afloop van de workshop tonen we jouw creatie graag tijdens het Buurtsalon Festival op 16 november in het Tropenmuseum.

Tijdens de middag verzorgen we hapjes en drankjes.

Praktische informatie

  • Wanneer: zaterdag 19 oktober, 14:00 – 17:00
  • Waar: Buurtsalon/Mijn Ritueel, 1e van Swindenstraat 469, Amsterdam
  • Toegang: Gratis
  • Aanmelden: vanwege het beperkt aan plaatsen, graag aanmelden via mijnritueel@wereldculturen.nl

Samenwerking:

Deze workshop een samenwerking met Afifa, deelnemer aan de tentoonstelling Mijn Ritueel en oprichter van Stichting de Bloem. Afifa maakt zich sterk voor kwetsbare mensen in Amsterdam-Oost, met name vrouwen die dreigen in een sociaal isolement te geraken. Afifa is een krachtige spil in de buurt: met haar Stichting De Bloem organiseert zij activiteiten zoals taallessen, computerlessen, museumbezoeken en zwemlessen voor iedereen die behoefte heeft aan sociaal contact en verbinding. 

In Mijn Ritueel vertelt Afifa vertelt over haar bruidsschat, bestaande uit linnengoed dat ze samen met haar moeder in Marokko heeft genaaid en geborduurd. Urenlang versierden zij samen lakens, kussenslopen en servetten met kleurrijke dessins. Afifa: “Iedere keer als ik de bruidsschat open, komen alle herinneringen naar boven. Het eerste wat ik zie is het gezicht van mijn moeder. Zij was alles voor me.” Het samenzijn en het leren van dit ingewikkelde handwerk gaven haar plezier, ontspanning en een gevoel van trots. En een hechte band met haar moeder. Tegenwoordig is het niet vanzelfsprekend dat jongeren leren borduren en naaien. Afifa wil dit ritueel graag delen met bezoekers van de tentoonstelling en hen inspireren met haar fraaie handwerk.  

Ontdek meer

Buurtsalon - Tropenmuseum
30 november 2019

Buurtsalon | Mijn ritueel

Ontdek de rituelen uit de buurt en de wereld in het gratis Buurtsalon aan de 1e van Swindenstraat.
Link